AUTOMOBIL i JA: Novak Đoković!


Srpski reket broj jedan nije samo vrhunski sportista. Nadaleko je čuven kao šarmantan momak koji voli da priča i zabavlja. Kada je van terena, surfuje internetom, gleda filmove i prati fudbal. Navija za Monako i Crvenu zvezdu, a omiljeni igrač srpske reprezentacije mu je Nemanja Vidić.

Iako je profesionalni teniser, upražnjava i druge sportove. U poslednje vreme jako se zainteresovao za golf, a naročito voli skijanje, koje mu je do 12. godine bilo na prvom mestu. Omiljena planina mu je Kopaonik, koji je na neki način i odredio njegovu sudbinu – tamo je započeo tenisku karijeru. Uprkos opasnostima od povrede i savetima da izbegava ski staze, spreman je da rizukuje i ne plaši se snežnih izazova.

Svestrani Nole je osim uspehom na teniskim terenima, privukao pažnju i imitacijama svojih kolega, pre svega Endija Rodika (Andy Roddick), Marije Šarapove (Maria Sharapova), Nadala i Federera. Snimci su postali apsolutni hit na „Jutjubu“, pa je ponekad na molbu organizatora takmičenja i uživo animirao publiku. Ipak, izgleda da imitacije više neće izvoditi jer ne želi da ima neprijatan odnos sa onim kolegama kojima to smeta.

Novak se oprobao i u ulozi manekena. Kao i gotovo svaki sportista, ima isklesano telo ne stidi da pokaže. Na modnom šouu u Montrealu, prošetao je pistom u svilenom bade mantilu. Zadirkivao je publiku, odvezujući ga, da bi na kraju ostao samo u donjem vešu. Hteo je da se skine skroz, ali su mu zabranili.

Novak je iskoračio i u svet muzike. Gostuje na debi albumu koji spremaju njegove kolege, najbolji dubl par sveta braća Bob i Majk Brajan (Mike Bryan). Dobio je zadatak da repuje deonicu pesme „Autograph“. Inače, Noletov muzički ukus je prilično raznovrstan. Kada stigne, odlazi u pozoriše na operu, jer ga klasika opušta i vodi u neki drugi svet. Sluša i domaću narodnu muziku, legende Tomu Zdravkovića i Miroslava Ilića.

Pred svetskim reketom broj tri su i glumačke ponude. Novak je izjavio da ima ponude za glavnu ulogu u seriji i manju rolu u holivudskom filmu, kao i u seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Trebalo bi da se pojavi i u nastavku holivudske hit akcije „Iron man“, sa Robertom Daunijem Džuniorom (Robert Downey Jr) u glavnoj ulozi. Svetska premijera filma očekuje se početkom maja 2010. godine.

Potpuno zasluženo, Novak je uzor velikom broju dece i toga je svestan. Cilj mu je da napreduje i donosi sreću malim teniserima i deci Srbije.

Na velikim turnirima rado provedi vreme sa mladim kolegama. Sa starijim teniserima stvar je drugačija, jer ipak su rivali. „Mi se svi viđamo svake nedelje. Poštujemo jedni druge, jer znamo koliko je rada potrebno da biste postali profesionalni teniser, naročito na vrhu liste. Nije dobro biti previše blizak, jer ja njih pokušavam i da pobedim, i rivalstvo postoji, ali nema negativnih misli ili lošeg naboja“, komentariše Novak. S Rodžerom ima korektan odnos, a sa Nadalom je bliskiji. Za mladog Španca, i kao tenisera i kao čoveka, ima samo reči hvale.

Kada osvoji turnir, kao jednu od nagrada često dobija automobile od sponzora, a dok učestvuje u takmičenju vozi se službenim vozilima. Negovi lični favoriti su nemački proizvođači „Audi“, „BMW“, „Mercedes“, ali mu se dopada i mali automobil „Mini“ Kuper (MINI Cooper).

Automobile obično vozi po Monte Karlu, gde mu je i zvanična adresa. Tamo mu se jako sviđa, jer je mirno, ima sve što mu je potrebno za opuštanje, niko ga ne uznemirava i može da vodi normalan život. Za tenisere iz samog svetskog vrha to je jedan od prioriteta.

Pored toliko obaveza, Nole uvek nađe vremena za svoju devojku Jelenu Ristić, sa kojom je u vezi tri godine. Predstavio ju je svetu na turniru u Holandiji 2006. godine, kada je i osvojio svoju prvu ATP titulu. Statistika kaže da je uz pomoć izabranice srca svoga stigao do trećeg mesta na svetskoj listi osvojivši ukupno 16 turnira.

“Jelena je solidna teniserka i odličan sportista. Veoma je pametna, pametnija od mene. Sugeriše mi i pomaže da postanem bolja osoba. To mi se sviđa“, rekao je jednom prilikom Đoković.



Kada ste mladi i poželjni, normalno je da vas povezuju sa raznim lepoticama. Sve je počelo sa tračem da je u vezi sa starom prijateljicom i koleginicom Anom Ivanović. Onda je usledila priča o navodnoj avanturi s ruskom teniserkom Marijom Šarapovom, s kojom je snimljen u provodu u noćnom klubu u Majamiju. Tokom Olimpijade, aktuelna je bila priča o atraktivnoj paragvajskoj bacačici koplja Lerin Franko, čak se pričalo i da je u navodnoj romansi s Natašom Bekvalac. No, svima je jasno da je Jelena ljubav njegovog života.

Zbog prirode posla Novak mnogo putuje, Jelena studira u Milanu, pa se najčešće viđaju tokom sezone odmora. Da bi što više uživali, za krstarenje Sredozemljem Nole je pazario dva i po miliona vrednu jahtu „Manhattan 60″, koja ima četiri kabine, salon, kuhinju, kupatilo i gliser. Plafon je presvučen kožom, ali delom pleksiglasom, te golupčići mogi da uživaju u pogledu na mesec i zvezde, dok im društvo pravi Noletov pas Pjer, prelepi maltezer, od koga se Jelena ne odvaja.

Nole ne bi bio tu gde danas jeste, da nije bilo njegove porodice. Jedan je od retkih igrača koga roditelji, a često i braća, prate na svakom turniru.

“Vezan sam emotivno za porodicu. To je, na kraju krajeva, svrha života. Imati porodicu, ljude koji će do kraja života biti s vama, uz vas. Naravno, postoje i trenuci kada želim da budem sam, jer sam odrastao. Hvala bogu, oni znaju da prepoznaju kada mi je podrška potrebna i mogu da budu sa mnom kad god je to potrebno“, iskren je Srbin.

Novak đokovoć jeste najuspešniji srpski teniser svih vremena, ali još uvek nije ostvario svoj dečački san: kada je imao samo četiri godine, poželeo je da postane prvi reket sveta. Nema sumnje da će Nole tu želju i ostvariti.

Izvor: Autobrief

Podeli post