Australian Open: Nole na Troickog u 3. kolu!


Posle tri časa i 22 minuta igre u Hajsens Areni, Nole se plasirao u treće kolo Otvorenog Prvenstva Australije.

Niko nije slutio da će 81. teniser sveta, Hrvat Ivan Dodig ovoliko namučiti trećeg nosioca na putu do druge pobede u Melburnu.

Nakon četiri odigrana seta, kvalitet i iskustvo su presudili. Trijumf Noleta – 7:5, 6:7 (8:10), 6:0, 6:2.

I set. Snažan otpor Dodiga već na samom početku susreta. Novak u sedmom gemu spašava brejk loptu. Pri vođstvu od 6:5 naš teniser koristi treću set loptu i nakon 61 minuta odlazi na pauzu sa vođstvom od 7:5.

II set. Nastavljaju se oscilacije u Novakovoj igri. Nakon što je u sedmom gemu spasio dve brejk šanse hrvatskog tenisera, Novak stiže do 5:3 i servisa za set. Tada je usledio neočekivani preokret. Novak pravi sve veći broj grešaka, Dodig vraća brejk, izjednačava rezultat na 5:5, a kasnije dovodi set u taj-brejk. Novak je pri 7:6 imao priliku da povede sa 2:0, no Dodig se ne predaje, pravi mini-brejk i posle 68 minuta poravnava na 1:1.

III set. Proradio je srpski inat… Konačno gledamo pravog Novaka. Dominacija u svakom pogledu, 28 minuta, tri brejka i 6:0.

IV set. Nastavlja se Noletova sjajna serija. Brejk u uvodnom gemu, sopstveni servis gem i 2:0. Još jednom Novak oduzima servis Dodigu, koji mu je bio dovoljan da okršaj privede kraju bez većih problema.

Statistika susreta: as poeni (9-8), duple servis greške (3-6), direktni poeni (49-23), neiznuđene greške (50-39).

„Nisam zadovoljan kako sam igrao u prva dva seta. Pozitivno je to što sam već u ranoj fazi takmičenja osetio izazov i proveo na terenu oko tri i po sata. Fizički se ne osećam umorno, jer nisam igrao nijedan turnir pre Australijen Opena osim Hopman kupa. Osećam se dobro na terenu“, rekao je Novak po završetku meča.

U šesnaestini finala Australijen Opena u petak, Srbin na Srbina. Novak Đoković protiv Viktora Troickog (29. nosilac). Volja žreba bila je da se kolege iz reprezentacije i veliki prijatelji sastanu već u trećem kolu i odigraju svoj osmi međusobni susret.

Samo je prvi duel pripao Viktoru Troickom u Umagu 2007. godine. Iz narednih šest, Novak je izlazio kad pobednik. Poslednji put sastali su se u polufinalu ATP turnira u Bazelu (7:6, 6:4).

„Igrali smo nekoliko puta u poslednjih par meseci. Viktor je u sjajnoj formi, igra zaista dobro. Osvojio je svoju prvu ATP titulu prošle godine u Moskvi i igrao finale u Sidneju prošle nedelje. Dobro servira. Znamo se jako dobro još od juniroskih dana. Odrastali smo zajedno igrajući tenis. Biće to izuzetno težak meč za obojicu“, rekao je Nole o svom sledećem rivalu.

Na putu do trećeg kola Viktor je savladao Dmitrija Tursunova i Nikolasa Maua.

Podeli post