Nole bez finala, u nedelju za bronzu

Novak se neće boriti za zlatnu medalju na Olimpijskom turniru u Londonu.

Nakon tačno dva sata igre drugi teniser sveta poražen je u meču polufinala od ljubimca domaće publike, Endija Mareja rezultatom 0:2, po setovima 5:7, 5:7.

Bolji start meča za britanskog tenisera. Već u drugom gemu Novak se suočavao sa dve brejk lopte. Nakon što ih je uspešno spasio, narednih devet gemova protekli su bez većih problema za obojicu tenisera, koji su do svojih servis gemova stizali poprilično sigurno. U najnezgodnijem mogućem trenutku, dvanaestom gemu, Mareju se ukazala treća brejk šansa u setu, koju je odmah iskoristio i sa vođstvom od 7:5 otišao na prvu pauzu. Prvi set trajao je 55 minuta.

Slično scenariju iz prvog seta odvijao se drugi. Nakon što je u prvom, trećem, devetom i jedanaestom gemu propustio četiri brejk prilike, Novak je na isti način kao u prvom setu pretrpeo gubitak servisa, u dvanaestom gemu, koji ga je koštao finala.

Statistika: as poeni (3-5), dvostruke servis greške (1-0), direktni poeni (25-25), neiznuđene greške (13-16), ukupan broj poena (71-81).

„Nema izgovora u mojoj lošijoj igri, on je odlično servirao, igrao bolje u odlučujućim trenucima i zasluženo pobedio. Verovatno moja greška na 5:5 na brejk loptu. Odigrao sam drop-šot, on me je pročitao i osvojio poen. U svakom gemu na njegov servis imao sam šansu za brejk, ali ona u 90 odsto slučajeva nije bila velika, jer je on uvek dobro servirao. Pomogla mu je i publika, ali sa tim sam računao“, izjavio je Novak nakon poraza.

„Ovo je jako bolan, razočaravajući poraz. Očekivao sam finale, nadao se pobedi. Ostaje mi da se saberem i skupim snagu, nadam se novoj bronzanoj medalji za Srbiju.“

Huan Martin del Potro biće Novakov rival u borbi za bronzu u nedelju od 13 časova (po našem vremenu). Argentinac je u antologijskom meču poražen od Švajcarca Rodžera Federera rezultatom 6:3, 6:7, 17:19.

Protiv trenutno devetog tenisera sveta Novak je odigrao pet duela, a iz četiri izašao kao pobednik.

Pre četiri godine, Nole je na Olimpijadi u Pekingu osvojio bronzanu medalju savladavši Amerikanca Džejmsa Blejka.

Photo: Getty Images

Podeli post