Nole u polufinalu US Opena posle vrhunskog meča!


Photo: Getty Images

62. pobeda u 2011. godini donela je Noletu plasman u peto polufinale US Opena u karijeri.

U svom do sada najdramatičnijem meču na poslednjem Gren Slemu sezone, Nole je posle četiri odigrana seta savladao sunarodnika Janka Tipsarevića rezultatom 7:6 (7:2), 6:7 (3:7), 6:0, 3:0 (predaja 20. nosioca zbog povrede) u okviru istorijskog četvrtfinala.

Prema tome, najbolje rangirani teniser sveta je na samo korak od odbrane svih 1.200 poena osvojenih prošle godine, kada je igrao finale Otvorenog prvenstva SAD.

Vrhunski, totalni, atomski tenis, reči su vodećih svetskih medija koji su opisivali detalje sa okršaja dvojice prijatelja koji su dali sve od sebe da se dokopaju polufinala, a do njega je mogao i morao samo jedan.

čak jedan čas i 24 minuta trajao je prvi set na najvećem teniskom stadionu na svetu. Novak i Janko pokazali su ekstremno visok nivo igre i pružili publici vrhunski tenis. Tipsarević je bolje ušao u meč, u uvodnom gemu napravio prvi brejk, poveo sa 1:0, potom i 2:0. Imao je i dve brejk lopte za 3:0, ali ih Novak iskusno spašava i smanjuje rezultat na 2:1, što je bila najava serije prvog teniser sveta od pet gemova. Poveo je Novak sa 5:2, kada Janko pravi novi preokret, vezuje četiri gema i pri vođstvu od 6:5 servira za set. Usledio je već uobičajeni scenario. Nole se u poslednjem trenutku izbavlja iz teške situacije, oduzima Janku servis i obezbeđuje igranje taj-brejka, koji mu pripada ubedljivim rezultatom od 7:2.

Janko je brzo zaboravio iscrpljujući prvi set, okrenuo potpuno novi list u drugom i nastavio da igra snažan tenis. Rezultat je bio evidentan. Trenutno 20. igrač ATP liste u drugom gemu pravi brejk, a nekoliko minuta kasnije upisuje 3:0 u svoju korist. Nole u predstojećem gemu prekida seriju Tipsarevića, a potom četvrtim brejkom u susretu „hvata rezultatski priključak“ za 3:2, kasnije i 3:3. Šest gemova kasnije bilo je izvesno da će se igrati novi taj-brejk. Ovog puta sreća je bila naklonjena Janku, koji posle 7:3 poravnava rezultat u setovima na 1:1.

Nivo igre u trećem setu nije bio kao u prva dva, jer se Janko suočio sa povredom. Sa druge strane, Novak je zaigrao još agresivnije, tri puta oduzeo servis rivalu i došao do vođstva u setovima od 2:1 posle 6:0.

Nakon tri odigrana gema i 3:0 za Novaka u četvrtom setu, Janko je zbog povrede butnog mišića predao meč.

„čestitam Janku na fantastičnom turniru. Uložio je veliki napor i borio se neverovatno. On je moj najbolji prijatelj, a trenutno igra najbolje tenis u životu. Šteta je što je meč morao ovako da se završi posle tri i po sata sjajnog tenisa“, izjavio je Novak nakon spektakularnog meča.

Statistika tri sata i 27 minuta dugog meča: as poeni (8-10), duple servis greške (2-5), direktni poeni (36-40), neiznuđene greške (41-64).

U polufinalu US Opena u subotu, Nole će igrati protiv trećeg nosioca, Rodžera Federera (Švajcarska) koji je bez izgubljenog seta eliminisao Žoa-Vilfrida Conge (Francuska).

Posle 23 međusobna duela vodi Švajcarac 14-9.

Ove godine Nole i Federer sastajali su se četiri puta. Novak je slavio u Melburnu, Dubaiju i Indijan Velsu, dok je Federer bio bolji u polufinalu Rolan Garosa, čime je onemogućio Novaka da već nakon pariskog Gren Slema postane prvi na svetu i obori rekord Džona Mekinroa u broju uzastopnih pobeda od starta sezone.

Organizatori turnira saopštili su tokom trajanja Novakovog četvrtfinalnog meča da će se finale muškog singla odigrati u ponedeljak od 22.00h po našem vremenu.

Podeli post