Poraz Noleta, Rafa šampion Rima

Novak nije uspeo da odbrani titulu u Rimu i tako dođe do 12. Mastersa i 31. trofeja u karijeri.

U finalu turnira “Internazionali BNL d’Italia” bolji od najboljeg tenisera sveta bio je Španac Rafael Nadal (drugi nosilac) posle dva odigrana seta – 7:5, 6:3.

Veliku stvar Novak je učinio već u uvodnom gemu meča kada je spasio dve vezane brejk lopte. U petom gemu Španac uspeva da oduzme servis Novaku i povede sa 3:2. Identičan odgovor stigao je neposredno u sledećem gemu, kada srpski teniser vraća brejk i poravnava rezultat na 3:3. Pri rezultatu 5:4 za Novaka i 30:30 na servis Nadala, pogrešna sudijska odluka koštala je Novaka set lopte. Nadal stiže do 5:5, da bi se u sledećem gemu Novak i pored 40:15 suočio sa gubitkom servisa. Drugi nosilac je poveo sa 6:5, a potom na svoj servis posle 76 minuta stigao sa 1:0 (7:5).

Nadal je iskoristio psihološku prednost i odmah u prvom gemu drugog seta načinio brejk i poveo sa 1:0. Novak je u narednom imao četiri brejk lopte, od kojih su tri bile vezane, ali nije uspeo da ih materijalizuje u izjednačenje, tako da je Rafa poveo sa 2:0. Sjajnim forhendima Nole je prekinuo Nadalovu seriju od pet gemova u nizu i smanjio vođstvo španskog tenisera na 2:1. U četvrtom gemu Novak je imao veliki broj šansi da vrati brejk, ali su sve pale u vodu zbog nekarakterističnih grešaka Srbina. Poslednji gem susreta bio je novi brejk za Nadala, koji mu je doneo šestu titulu u Rimu, 1000 ATP poena i povratak na mesto broj dva svetske rang liste.

„Lepo je videti sve vas koji ste došli u ponedeljak posle jučerašnje kiše. Hvala puno svim mojim navijačima na podršci. Čestitke Rafi i njegovom timu, hvala puno mom timu što su uz mene svih ovih godina. Volim ovaj turnir i grad, u koji se uvek rado vraćam. Vidimo se sledeće godine“, poručio je Nole na ceremoniji proglašenja pobednika.

Statistika meča: as poeni (1-0), dvostruke servis greške (4-0), direktni poeni (22-15), neiznuđene greške (41-21).

Pred Noletom je šest dana pauze, nakon kojih ga očekuje nastup na drugom Gren Slemu u 2012. godini, Rolan Garosu.

Novak je prošle godine u prestonici Pariza zaustaljen u polufinalu od strane Rodžera Federera.

Photo: Getty Images

Podeli post