Rafa zaustavio Noleta u finalu RG-a

Najbolji teniser sveta nije uspeo da načini potpuni preokret i po prvi put u karijeri postane šampion Rolan Garosa.

U finalu Otvorenog prvenstva Francuske slavio je Španac Rafael Nadal posle dva dane velike borbe i četiri odigrana seta – 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

Nadal je tako postao prvi teniser u istoriji ovog sporta koji je sedam puta osvojio drugi Gren Slem sezone.

Sa druge strane, Nole nije uspeo da dođe do istorijskog uspeha u vidu osvajanja sva četiri Gren Slem turnira u nizu. Poslednji put to je pošlo za rukom Rodu Lejveru pre 43 godine.

Tokom prva dva seta bolje se snašao branilac titule iskoristivši na pravi način probleme koje je Novaku zadavao početni udarac. U trećem gemu trećeg seta situacija se potpuno okrenula u koristi Srbina, koji postaje nerešiva enigma za šestostrukog šampiona Otvorenog prvenstva Francuske.

Već od prvog poena Novak nije mogao da pronađe prvi servis. To ga je koštalo dva brejka, posle kojih je Nadal poveo sa 3:0. Ova situacija nije mnogo zabrinula Novaka koji je, kao u polufinalu protiv Federera, agresivnom igrom i sjajnim riternima automatski vratio oba brejka i izjednačio na 3:3. Nažalost, već u sledećem gemu srpski teniser duplom servis greškom poklanja brejk Nadalu, koji je kasnije Špancu doneo osvajanje prvog seta rezultatom 6:4.

Novakovi problemi nastavili su se u drugom setu. U uvodnom gemu ponovo dupla servis greška Srbina i ponovo brejk za Nadala. U četvrtom gemu Novak je fantastičnim lobom oduzeo servis Špancu i ponovo uspostavio rezultatsku ravnotežu – 2:2. Naredni gem doneo je našem teniseru po prvi put prednost u meču, 3:2. Sedmi gem drugog seta ponovo je, kao u prvom, doneo Nadalu brejk i vođstvo od 4:3 koje je nakon svog servis gema Španac uvećao na 5:3. Na terenu Filip Šatrije usledio je prekid zbog jake kiše. Posle pauze od 25 minuta igrači su se vratili na teren. Nadal oduzima Novaku servis za 6:3 i prednost od setovima od 2:0.

Treći set nije počeo obećavajuće po Novaka. Rafa pravi brejk u drugom gemu i sa prednošću od 2:0 značajno se približio pobedi. Ali, najbolji teniser sveta nije tako mislio već je postao mašina za koju Nadal nije imao recept. Neverovatni Nole je vezao tri brejka u nastavku i na fenomenalan način došao do 6:2 i smanjenja vođstva Nadala na 2:1.

I tu Novak nije stao. Odmah na startu četvrtog seta oduzeo je Nadalu servis, a potom poveo sa 2:0. Španac je smanjio prednost Novaka na 2:1 kada je meč po drugi put prekinut zbog jake kiše koja je pokrila grad svetlosti.

Meč je nastavljen u ponedeljak od 13 časova, a Novakovi problemi sa servisom su se nastavili. Nadal je odmah nadoknadio brejk zaostatka i izjednačio na 2:2. Pri rezultatu 5:6 Novak je servirao da ostane u susretu, ali je na samom kraju načinio dvostruku servis grešku koja ga je koštala meča.

„Čestitam Rafi i njegovom timu na još jednoj tituli. To je veliki igrač sa sjajnim timom oko sebe. Hvala na podršci publici, hvala što toliko volite ovaj sport. Veliko hvala mom timu, mojoj porodici, prijateljima. Stvarno mi je velika čast da budem prvi put u finalu Rolan Garosa. Rafa je bio bolji i zasluženo je slavio“, rekao je Novak i dodao: „Razočaran sam, uspeo sam da se vratim. Da smo nastavili sinoć, ko zna, možda bi ušli u peti set. Sada mi treba par dana odmora pa krećemo ka Vimbldonu. Prvi prekid usled kiše odgovarao je više meni, a drugi njemu. Kiša je natopila teren, što je njemu smetalo, spin mu nije bio tako efikasan, ali dobro, vraćati se unazad sad, nepotrebno je. Mogao sam da izgubim i od Conge. Po prvi put sam igrao finale RG i jako sam zadovoljan.“

Statistika tri časa i 49 minuta dugog meča: as poeni (3-4), duple servis greške (4-4), direktni poeni (39-34), neiznuđene greške (53-29).

Plasman u finale Rolan Garosa doneo je Noletu 480 ATP poena tako da će na novoj rang listi imati 2.220 poena više od drugoplasiranog Španca.

Sledeći turnir u Novakovom kalendaru je Vimbldon, treći Gren Slem u sezoni, na kojem brani titulu.

Otvoreno prvenstvo Velike Britanije održaće se od 25. juna do 8. jula.

Photo: AP

Podeli post