Preokretom do četvrtfinala Rima protiv Conge!

Dva časa i 19 minuta viteške borbe bilo je potrebno Noletu da se plasira u četvrtfinale petog Masters turnira u sezoni.

Nakon seta zaostatka, prvi teniser sveta uspeo je da se vrati u meč osmine finala Rima i po šesti put u karijeri dobije 14. nosioca Huana Monaka (Argentina), ovog puta rezultatom 4:6, 6:2, 6:3.

Ekstermni uslovi u vidu jakog vetra koji je nosio šljaku sa terena obojici tenisera zadavali su poprilične probleme.

Prvi set protekao je u znaku velikog broja grešaka srpskog tenisera. Tokom 55 minuta Novak je načinio čak 22 neiznuđene greške, od kojih je 15 iz bekhenda. Agresivnom igrom Monako u petom gemu pravi brejk, koji se ispostavio kao ključni. Pri rezultatu 3:5 Novak je na svoj servis spasio dve set lopte, potom još dve na servis Monaka za set. Petu set loptu Argentinac koristi za odlazak na pauzu sa vođstvom od 6:4.

I u drugom setu Monako prvi stiže do brejka i prednosti od 2:1. Ovo je bio trenutak kada je došlo do potpunog preokreta u meču. Novak je „ušao“ u udarac, drastično smanjio broj grešaka, osvajao većinu poena i sa tri neverovatna brejka u nizu izjednačio na 1:1 u setovima posle 6:2.

Odlučujući set praktično je značio početak od nule. Nakon što je u četvrtom gemu propustio jednu priliku da oduzme servis rivalu, Nole je u osmom gemu dobio igru nerava i poveo sa 5:3, koje je nakon predstojećeš servis gema realizovao u pobedu.

„Mentalna snaga je ono što je najpotrebnije naročito kada igrate protiv igrača koji voli da igra na ovoj podlozi, na kojoj je već osvojio dva turnira ove godine. On je igrao sa puno samopouzdanja, imali smo problema sa vetrom, ja sam bio za nijansu defanzivniji i pasivniji u prvom setu, ali u nastavku meča sam počeo da budem direktniji i igram bolje“, rekao je Novak posle meča.

Statistika meča: as poeni (3-0), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (16-17), neiznuđene greške (40-48).

U četvrtfinalu Masters turnira u Rimu Nole će u petak igrati protiv petog nosioca Žoa-Vilfrida Conge koji je lakše nego što se očekivalo izašao na kraj sa Huanom Martinom del Potrom (Argentina, 10) – 6:4, 6:1.

Novak protiv Conge ima učinak 4-5, a zanimljivo je da se nikada nisu sastajali na šljaci.

Photo: Reuters

Podeli post