Najbolji srpski teniser i drugi nosilac u Melburnu pobedom je započeo odbranu titule na prvom gren slem turniru u sezoni.

Novak je u prvom kolu Australijen Opena rezultatom 7:6 (7:5), 6:2, 2:6, 6:1 savladao 37. igrača sveta, Žana-Lenarda Štrufa (Nemačka) i zabeležio 900. pobedu u karijeri. Ovim podvigom postao je šesti igrač u Open Eri kome je to pošlo za rukom.

„Lepo je vratiti se u ovu sjajnu arenu koja zauzima posebno mesto u mom srcu. Australijen Open je moj najuspešniji turnir. Što se tiče današnjeg meča, počeo sam prilično dobro u prvom setu, drugi osvojio lagano, a onda je on izborio preokret u trećem zahvaljujući sjajnim servisima i forhendima. U četvrtom su stvari došle na svoje mesto. Hvala svima što su ostali do samog kraja s obzirom da je ovde skoro ponoć“, rekao je Novak posle meča.

Sedmostruki šampion je uvodni meč u Melburn Parku odigrao u novoj Lacoste/Asics zelenoj kombinaciji.

Do prvog rezultatskog otcepljenja Novak je došao u šestom gemu, nakon kojeg je prednost uvećao na 5:2. Štruf je u devetom gemu vratio brejk a potom izjednačio na 5:5. Taj-brejk je pripao našem teniseru rezultatom 7:5.

Drugi set Novaku je pripao rutinski posle 27 minuta i dva brejka (6:2).

Srpski teniser treći set je odigrao nešto opuštenije, dozvolio rivalu tri brejka i osvajanje seta posle 37 minuta (2:6).

Novak je u četvrtom gemu znatno podigao nivo igre, tri puta oduzeo servis Štrufu i rezultatom 6:1 srušio prvu prepreku na svom 16. po redu Australijen Openu.

Meč je trajao dva časa i 16 minuta, a Novak je zadržao stopostotni učinak protiv Štrufa (3-0).

Statistika: as poeni (14-13), dvostruke servis greške (3-7), direktni poeni (44-39), neiznuđene greške (28-34), broj osvojenih poena (113-91).

Novak će u drugom kolu Otvorenog prvenstva Australije u sredu (oko 05h po srednjeevropskom vremenu) igrati protiv Tacuma Ita (Japan, #146).

Fotografija: AP

Podeli post