Fantastični Nole srušio Del Potra u nastavku


Photo: Getty Images

Po peti put u karijeri Nole će igrati u osmini finala Rolan Garosa.

Najveći izazov u dosadašnjem toku turnira u vidu Argentinca Huana Martina del Potra (25. nosilac), Novak je uspešno okončao posle sjajne dvodnevne borbe na terenu Suzan Lenglen.

Nakon četiri odigrana seta Nole je stigao i do 40. uzastopne pobede u 2011. godini i četvrte nad Del Potrom – 6:3, 3:6, 6:3, 6:2.

Teniseri su ukupno na terenu proveli dva časa i 56 minuta (96 minuta u petak i 80 minuta u subotu).

1:1 u setovima glasio je rezultat pri kojem je odlučeno da se nastavak duela pomeri sa petka na subotu (6:3, 3:6).

Već na samom početku meča, Novak je dozvolio Del Potru da dođe do prilike za brejk, no ipak je uspeo da gem reši u svoju korist. U narednom je Novak propustio priliku da oduzme servis Argentincu. četvrti gem konačno donosi Noletu brejk bez izgubljenog poena za vođstvo od 3:1. Ispostavilo se da je to bio ključni trenutak za sticanje prednosti u setovima od 1:0 posle 6:3.

Del Potro je zaigrao mnogo bolje u drugom setu, a Novak ulazi u seriju grešaka. Argentinac pravi brejk u četvrtom gemu, najavljuje identičan scenario, ali sa obrnutim ulogama. Posle 50 minuta igre usledelo je izjednačenje u setovima, kada je odlučeno da meč zbog mraka ne može biti nastavljen.

Po povratku na teren u subotu usledele su atomski snažne razmene udaraca. Iako je visok nivo rizika bio obostran, profitirao je Novak, koji je sa devet vinera više prvi stigao do brejka. Bilo je to u šestom gemu, u kojem je srpski teniser poveo sa 4:2. Set je posle 40 minuta završen identičnim rezultatom kao prethodna dva.

U četvrtom setu Novak efikasnom igrom stiže do zalihe od dve brejka koji su mu doneli prednost od 4:1. Uspeo je Argentinac da vrati jedan i smanji na 4:2, ali tada sedmostruki šampion u tekućoj godini još jednom oduzima servis rivalu i posle vrhunskog drop šota na svoj servis dolazi do velike pobede.

“Bila je ovo, pre svega, psihološka borba. Sjajno je videti Del Potra kako posle duge pauze ponovo igra dobro. Mnogo mi je draga ova pobeda, jer je u pitanju stvarno veliki trijumf”, rekao je Novak.

Statistika meča: as poeni (6-5), dvostruke servis greške (2-3), direktni poeni (41-22), neiznuđene greške (38-46).

Nole će u osmini finala Rolan Garosa u nedelju igrati protiv domaćeg tenisera Rišara Gaskea, 13. nosioca, koji je sa 3:1 savladao Brazilca Tomasa Belučija.

„Rišar igra najbolji tenis u njegovoj karijeri. Ima mnogo samopouzdanja i imaće, pritom, i publiku u sebe. Psihički je stabilniji. Biće to otvorena borba“, rekao je Novak o svom narednom protivniku.

Biće to šesti međusobni okršaj između Srbina i Francuza. Novak je u odigranih pet trijumfovao četiri puta.

Podeli post