Finale US Opena iz snova: Nole vs Rafa (ponedeljak u 23:00h)

Finale US Opena iz snova: Nole vs Rafa (ponedeljak u 23h)

Jedno od najvećih rivaliteta u tenisu, novi sudar titana, epizoda 37…

U velikom finalu US Opena u ponedeljak od 23h po našem vremenu sastaće se Nole i Rafa, prvi i drugi teniser sveta.

U svom devetom učešću na Otvorenom prvenstvu SAD Novak će se boriti za drugu titulu u Njujorku nakon trijumfalnog nastupa 2011. godine. Pred toga, najbolji teniser sveta bio je finalista 2007., 2010. i 2012. godine. Odigrao je ukupno 52 meča na US Openu, od kojih je dobio 45.

„Nema sumnje da je Rafa najbolji igrač ove godine. On je najveći izazov u ovom sportu. Veliki je borac, ide na svaku loptu i verovatno igra najbolji tenis na tvrdoj podlozi u karijeri. Nadal igra sa mnogo samopouzdanja, ali znam kako da igram protiv njega. Na ovoj podlozi sam najuspešniji. Ovde sam već igrao dva finala protiv njega i znam šta treba da radim. Lako je, naravno, sedeti i pričati ‘znam šta treba da radim’, ali daću sve od sebe da osvojim trofej“, istakao je Novak dan pred meč odluke.

Nadal deseti put nastupa na poslednjem Gren Slemu sezone. Najveći uspesi u Flešing Medouzu su mu titula 2010. i finale 2011. godine u kojem je poražen upravo od Novaka. Od 48 odigranih mečeva dobio je 40.

„Novak je neverovatan. Na kraju krajeva moram da budem iskren, voleo bih da u finalu igram protiv nekoga protiv koga bih imao više šansi za pobedu. Ali igram protiv Novaka. Uvek igramo uzbudljive duele. Kada igrate takve mečeve osećate se posebno. Čak i kada sam izgubio onaj meč u Australiji, bio sam srećan jer sam bio deo tog duela. Polufinale Rolan Garosa ove godine je takođe bilo emotivno. Pre nekoliko nedelja u Montrealu odigrali smo meč na veoma visokom nivou. To je dobro za obojicu, igramo na visokom nivou i mečevi postaju sjajni zbog toga. Igramo često duge razmene, dovodimo naše igre do limita i na kraju postaje veoma težak meč za obojicu. Nadam se da ću biti spreman za to. Moram da nastavim da igram agresivno i odigram veoma dobar meč. Samo u tom slučaju ću imati šansu“, izjavio je Nadal.

Na putu do finala US Opena Nole, prvi nosilac redom je rušio Berankisa, Bekera, Souzu, Granoljersa, Južnjeg i Vavrinku.

Nadal je bio ubedljiv protiv Herisona, Dutra Silvu, Dodiga, Kolšrajbera, Robreda i Gaskea.

Plasmanom u finale Novak je odbranio svih 1200 ATP poena iz 2012. godine, dok Rafa prošle sezone nije učestvovao na US Openu zbog povrede.

U prethodnih 36 okršaja između srpskog i španskog tenisera, Novak je trijumfovao 15 puta. Na tvrdoj podlozi sastajali su se 17 puta uz vođstvo Noleta od 11-6.

Ove godine Đoković i Nadal ukrstili su rekete tri puta. Novak je savladao Rafu u finalu Monte Karla, a pretrpeo je poraze u polufinalu Rolan Garosa i Montreala.

U proteklom delu tekuće sezone Novak je osvojio tri ATP titule (Australijen Open, Dubai, Monte Karlo), šest manje od Nadala (Sao Paolo, Akapulko, Indijen Vels, Barselona, Madrid, Rim, Rolan Garos, Montreal, Sinsinati).

U dosadašnjem toku karijere Novak se popeo na pobedničko postolje 37 puta, dok je Nadal osvojio 59 titula.

Bez ikakve dileme, obojica igrača pokazuju fantastičan tenis u Njujorku. Prema tome, pripremite se… U ponedeljak nas na Artur Eš stadionu zagarantovano očekuje još jedan teniski spektakl!

Podeli post