Kraj i za Bagdatisa, Nole u osmini finala Vimbldona!


Photo: AP

Nole je nakon velike borbe savladao Markosa Bagdatisa u četiri seta i tako na impresivan način okončao prvu takmičarsku nedelju na trećem Grend Slemu sezone.

Po peti put u karijeri, drugi teniser sveta bio je bolji od Kipranina, ovog puta u trećem kolu Vimbldona rezultatom 6:4, 4:6, 6:3, 6:4.

Meč je trajao tri časa i 15 minuta.

Nadmetanja između Noleta i Markosa (trenutno 30. na svetu) počela su davne 2007. godine, a posebno se pamti njihov najuzbudljiviji duel u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Engleske iz iste godine, kada je Srbin trijumfovao rezultatom 7:6, 7:6, 6:7, 4:6, 7:5. I ovaj put su na noge digli ceo stadion, a posebno završnica meča će ostati u sećanju po neverovatnim poenima i odličnoj atmosferi.

Nole i Kipranin su sporo počeli meč, nijedan od rivala nije uspevao da dođe do brejk šanse, a gemovi su dugo trajali. Ipak, Novak je pri rezultatu od 5:4 dobio priliku da oduzme servis Bagdatisu. Iskoristio je drugu set loptu za vođstvo od 1:0 u setovima.

Novak nije uspeo da drži nivo u drugom setu, nije prošao gem da očigledno nije bio zadovoljan svojom igrom, što je u tim trenucima raspoloženi i nasmejani Bagdatis iskoristio da oduzme našem teniseru servis i izjednači na 1:1 u setovima.

Nervoza ostala je i tokom trećeg seta, ali je Nole uspeo da se izbori sa njom, kao i sa Kipraninom. Novak je ključni brejk osvojio sredinom treće deonice i uspeo da ga zadrži. 41 minut je trajao treći set i pripao je Noletu sa 6:3.

Sa prednosti u setovima, ali bez igre koja ga je krasila ove sezone, drugi reket sveta je došao do brejka u četvrtom setu. Publika na Centralnom terenu je burno odreagovala na svaki poen i bodrila Bagdatisa, ali je Novak još jednom pokazao zašto je drugi teniser sveta i posle nešto više od tri sata okončao je susret spasivši dve brejk lopte u fenomenalnom poslednjem gemu.

„Fizički nisam bio umoran, ali se nisam osećao dobro na terenu. Noge mi nisu radile i sa time se svi ponekad suoče, bez obzira na to koliko su pripremljeni. Postoje i takvi dani u tenisu“, rekao je Novak.

„Sve ovo mogu da posmatram i sa malo svetlije strane. Mogao sam da izgubim gem u kome sam servirao za pobedu, jer je Bagdatis imao brejk šanse, ali sam ostao emotivno stabilan, verovao sam u pobedu i ostvario sam je“, dodao je.

Statistika: as poeni (10-14), duple servis greške (4-4), neiznuđene greške (33-22), direktni poeni (38-40).



Posle 29 mečeva na Vimbldonu, Novak sada ima odnos pobeda i poraza 23-6. U 2011. godini je taj učinak neverovatan: 44-1.

U osmini finala trećeg Grend Slema (drugi nosilac) Noletov protivnik će biti Francuz Mikael Lodra.

Novak je u tri susreta protiv Lodre zabeležio dva trijumfa, a poseldnji duel su igrali u Dubaiju ove godine.

„Lodra je odličan server. Igra veoma dobro na travi, tako da očekujem još jedan težak meč. Slobodan dan iskoristiću da se odmorim, kako bi svež dočekao duel sa Lodrom i moraću psihički da se pripremim za osminu finala“, rekao je Novak o svom narednom rivalu.

Podeli post