London: Nole srušio Mareja i došao do 2-0!

Novak je sve bliži plasmanu u završnicu poslednjeg turnira u 2012. godini!

U drugom meču u okviru grupe A na ATP World Tour finalu u Londonu Nole je posle velike borbe i seta zaostatka savladao favorita domaće publike, Britanca Endija Mareja rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 7:5.

Prvi meč današnjeg programa u O2 areni trajao je dva časa i 34 minuta, a doneo je Novaku novih 200 ATP poena (ukupno 400 nakon prva dva susreta).

Marej je uspeo da iskoristi Novakovu slabiju koncentraciju na samom početku duela i napravi brejk. Posle 44 minuta igre ispostavilo se da je ovaj gem odlučio ko će osvojiti prvi set. Veći broj direktnih poena i manji broj grešaka doneo je Mareju vođstvo od 1:0 (6:4).

Uloge na terenu su se zamenile u drugom setu. Novak je bio taj koji je preuzeo inicijativu i naterao Britanca na povećan broj grešaka sa kojima se sve češće suočavao u nastavku. U šestom gemu naš teniser koristi prvu brejk šansu i stiže do prednosti od 4:2. Nakon 38 minuta igre Novak je osvojio drugi set rezultatom 6:3 i uveo okršaj u odlučujući set.

Treći set počeo je servisom Mareja. Nivo samopouzdanja koji je preneo iz drugog seta doneo je Novaku rezultatsko otcepljenje u vidu brejka u trećem gemu za vođstvo od 2:1, zatim i 3:1. Imao je srpski teniser nekoliko prilika da u petom gemu duplira brejk, ali se Endi dobro snašao u ovoj situaciji, osvojio servis gem i smanjio rezultat na 3:2. U osmom gemu Marej je uspeo da vrati brejk i unese dramu u samu završnicu meča. Iako je sve mirisalo na taj-brejk, Novak nije tako mislio. U jedanaestom gemu po treći put oduzima servis trećem nosiocu i stiže do servisa za pobedu. Spašavanjem dve brejk lopte u nastavku, Novak je izbegao igranje taj-brejka i obezbedio i drugu pobedu u Londonu.

„Endi je počeo dobro. Bilo je teško da se vratim u meč posle prvog seta. Ja sam čekao svoju šansu, znao sam da će mi se pružiti i da moram da budem agresivan. Do poslednjeg poena se nije znalo ko će da pobedi. On je sjajan igrač, vrlo je talentovan. Naročito je teško igrati protiv njega ovde. Ima podršku sa tribina, voli ovaj teren. Zato i kažem da je ovo bila velika pobeda za mene. Razmišljam o narednom protivniku i trudim se da pobedim u svakom meču“, rekao je Novak posle meča.

Bio je ovo prvi susret između Novaka i Endija na Masters kupu ikada, a posle njega u ukupnom odnosnu pobeda i poraza Srbin je uvećao prednost na 10-7.

Statistika: as poeni (4-8), dvostruke servis greške (0-1), direktni poeni (23-28), neiznuđene greške (40-44).

U poslednjem meču grupe A u petak, Novak će odmeriti snage sa šestim teniserom sveta, Tomašom Berdihom, koji je u svom uvodnom meču u Londonu poražen od Endija Mareja.

Jedanaest puta do sada su se sastajali srpski i češki igrač uz prednost od 10-1 na strani Noleta.

Njihov poslednji duel gledali smo u polufinalu Masters turnira u Šangaju koji je Novak rešio u svoju korist – 6:3, 6:4.

“Dobra stvar kod ovog formata takmičenja je što uvek imate dan pauze za odmor. Pokušaću da se opustim sutra, poradim na nekim stvarima u svojoj igri, a potom u petak izađem na teren i dam sve od sebe da pobedim“, rekao je Novak.

Trenutna situacija na tabeli u obe grupe:

Fotografija: Getty Images

Podeli post