Loš dan i poraz Novaka u polufinalu Šangaja

Auto Draft

Novak nije uspeo da odbrani titulu na Masters turniru u Šangaju.

Prvi nosilac poražen je od Španca Roberta Bautiste Aguta u polufinalu „Shanghai Rolex Masters“-a rezultatom 0:2, po setovima 4:6, 4:6.

Bautista Agut bolje se snašao u ključnim trenucima meča, manje grešio i zasluženo trijumfovao protiv Novaka posle jednog časa i 47 minuta provedenih na terenu. Ovo je ujedno i prva pobeda 19. tenisera sveta nad Novakom u karijeri.

Prvi set Novak i Bautista Agut odigrali su na gotovo identičnom nivou sa prilično izjednačenim statističkim parametrima. Nakon što je Novak u devetom gemu propustio dve brejk lopte, usledila je kazna, brejk i prvi set za Španca – 4:6.

Drugi set bio znatno dramatičniji od uvodnog, naročito u završnici. Poslednjih pet gemova bili su brejkovi. Novak se dva puta vraćao posle brejka zaostatka, spasio tri meč lopte, ali ne i četvrtu na svoj servis.

„Moram da čestitam Robertu, bio je bolji igrač, nema sumnje u to. U važnim trenucima imao sam svoje šanse, mnogo šansi, ali sam gubio servis. On je u bitnim momentima bio stabilniji. Napravio sam previše neiznuđenih grešaka i to je rezultiralo porazom. Ovo je svakako lekcija, iz koje ću, nadam se, izvući pouke i koja će mi pomoći da u završnici sezone odigram bolje“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (4-5), dvostruke servis greške (2-1), direktni poeni (23-17), neiznuđene greške (29-26).

Poraz u polufinalu „koštaće“ Novaka 640 poena na ATP listi, s obzirom da je branio titulu iz 2015. godine.

Sledeći turnir u Noletovom kalendaru je „BNP Paribas Masters“, koji će se od 31. oktobra do 6. novembra odigrati u prestonici Francuske, Parizu.

Novak je pre dvanaest meseci u finalu poslednjeg Mastersa sezone bio bolji od Endija Mareja rezultatom 6:2, 6:4, tako da će braniti maksimalnih 1000 ATP poena.

Fotografija: AFP / Getty Images

Podeli post