Magičan preokret Noleta nad Federerom za plasman u finale US Opena!


Photo: Getty Images

Noletova pobeda za teniske anale!

Još jedan strašan meč koji će se pamtiti godinama…

Posle tri časa i 51 minuta vanzemaljske borbe, čudesni Nole je posle dva magična preokreta savladao Rodžera Federera i ceo Artur Eš stadion rezultatom 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5 i plasirao se u drugo uzastopno finale US Opena.

Teniseri su bili maksimalno sigurni na svoj servis tokom prvih dvanaest gemova. U prilog tome ide činjenica da do taj-brejka nije bilo brejk šansi. Federer je u gemu odluke stigao do 6:3 i tri set lopte, ali je Nole na fantastičan način uspeo da se vrati i izjednači na 6:6. Nažalost, petnaesti poen bio je četvrti mini brejk za Švajcarca, koji je posle svog servisa i iskorišćene pete set lopte pretvorio u vođstvo od 1:0 nakon 9:7 i 55 minuta provedenih na terenu.

U trećem gemu drugog seta Novak je načinio nekoliko grešaka koje su Federeru donele prvi brejk u meču nakon iskorišćene treće brejk lopte. Iako je gubio 1:3, Nole je uspeo da se vrati, oduzme servis rivalu i poravna na 3:3. Usledio je najlošiji gem našeg tenisera od početka duela, Federer bez izgubljenog poena pravi brejk, koji mu je, ispostavilo se, bio ključan za osvajanje drugog seta rezultatom 6:4 nakon 46 minuta.

A, onda je došao na red početak prvog preokreta.

Brejk u drugom gemu bio je preko potreban najboljem teniseru sveta da uspostavi toliko očekivanu inicijativu na terenu. Od ovog gema sve je išlo na ruku Novaku, a pojačana agresivnost ekspresno je donela rezultat. Tri gema razlike čuvao je do kraja seta koji mu je pripao sa 6:3.

Nole je potpuno eksplodirao u četvrtom setu. Samo dve neiznuđene greške i 9 direktnih poena doneli su mu 2:2 u setovima i igranje odlučujućeg. Odmah u prvom gemu Novak je oduzeo servis Federeru, a potom poveo sa 2:0. Tu prednost uvećao je novim brejkom u petom gemu za vođstvo od 4:1, zatim i 5:1. Imao je Novak pri ovom rezultatu dve set lopte, koje je Federer spasio i smanjio rezultat na 5:2. U sledećem gemu Srbin je bio uspešan na svoj servis za velikih 6:2.

Peti set karakterisala je neverovatna doza pritiska na obe strane i neopisiva drama. Prvi je popustio Novak u osmom gemu, Federer pravi brejk bez izgubljenog poena i pri 5:3 dolazi u priliku da servira za finale. Za svega par minuta treći teniser sveta stiže do dve meč lopte, a šta se posle dogodila zna samo Nole. Na scenu je stupio drugi preokret i novi trans u publici, koja je od prvog do poslednjeg poena bila na strani Federera. Posle sjajnog riterna prvi nosilac osvaja još nekoliko vanserijskih poena, koristi drugu brejk loptu i u nastavku režira reprizu prošlogodišnjeg polufinala za istorijski uspeh.

„Ovo mi je definitivno najvažnija pobeda u 2011. godini. Gubio sam 0:2 i sam ne znam kako sam uspeo da se vratim. Preuzeo sam rizik, kockao se i dobio. Sličnu situaciju imali smo prošle godine“, prve su Noletove impresije nakon meča.

Statistika: as poeni (8-11), duple servis greške (4-6), direktni poeni (48-49), neiznuđene greške (35-59).

Trijumfom nad Rodžerom Federerom, Novak je smanjio ukupno vođstvo Švajcarca na 14-10, odbranio svih 1.200 poena iz 2010. godine i došao do 63. pobede u sezoni.

U finalu poslednjeg Gren Slema sezone, kao i prošle godine, Nole će u ponedeljak od 22 časa po našem vremenu igrati protiv branioca titule, drugog nosioca Rafaela Nadala. Španac je bio bolji od Endija Marija rezultatom 6:4, 6:2, 3:6, 6:2.





Video klip sa najlepšim poenima iz meča možete preuzeti iz rubrike Video.

Podeli post