Novak nije uspeo da trijumfuje u finalu turnira „Internazionali BNL d’Italia“ i tako dođe do 34. Masters trofeja u karijeri.

U meču odluke u prestonici Italije Novaka je nadigrao drugi nosilac Rafael Nadal posle tri odigrana seta – 0:6, 6:4, 1:6. Španac je tako smanjio prednost našeg tenisera u međusobnim duelima na 28-26.

Već u prvim gemovima duela bili su očigledni znaci umora na srpskom teniseru, koji je tokom prethodna dva meča u tri seta na terenu proveo oko šest sati. Nadal je uvodni period igre dobio bez izgubljenog gema.

Novak je u drugom setu pružio znatno jači otpor. U šestom gemu je spasio tri vezane brejk lopte, zatim još jednu u devetom gemu. Već u sledećem došao je do prvog brejka u meču, samim tim i osvajanja drugog seta rezultatom 6:4 posle 59 minuta.

Prvi nosilac nije uspeo da zadrži nivo igre iz drugog seta i pripreti preokretom. Nadal u uvodnom, petom i sedmom gemu oduzima Novaku servis i u svoju kolekciju dodaje deveti trofej iz Rima.

Finalni okršaj na Foro Italiku trajao je dva časa i 25 minuta.

„Želim da čestitam Nadalu na pobedi, bio je bolji. Uspeo sam da osvojim drugi set i da produžim meč. Ovo mi je jedan od najomiljenijih turnira, atmosfera je fenomenalna, hvala svima na podršci“, rekao je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (7-0), dvostruke servis greške (1-0), direktni poeni (33-31), neiznuđene greške (39-17), broj osvojenih poena (70-92).

Masters u Rimu bio je Novakova poslednja zvanična priprema pred Otvoreno prvenstvo Francuske. Rolan Garos će se odigrati od 26. maja do 9. juna, a Novak je pre dvanaest meseci na drugom gren slemu stigao do četvrtfinala, gde ga je zaustavio Marko Čekinato. Prema tome, predstoji mu odbrana 360 ATP poena.

Fotografija: Getty Images

Podeli post