Nezaustavljivi Nole pokorio Njujork i osvojio svoj prvi US Open!


Photo: Reuters

Magični Nole je šampion US Opena!

Fantastičnom pobedom nad drugim nosiocem Rafaelom Nadalom u gladijatorskom finalu rezultatom 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1 prvi teniser sveta je došao do svoje četvrte Gren Slem titule u karijeri, desete u 2011. godini, a 28. u karijeri.

Trijumfom na US Openu Nole je do kraja godine obezbedio poziciju broj jedan na svetskoj rang listi. Postao je tek šesti teniser koji je uspeo da osvoji tri Gren Slema u jednoj kalendarskoj godini (Australijen Open, Vimbldon, US Open), a trenutno ima neverovatan skor 64-2 u 2011. godini.


Loš početak meča za Novaka. Nakon osvajanja početnog gema, Nadal iskusno koristi Novakove probleme sa prvim servisom, pravi brejk i stiče prednost od 2:0. Usledio je sjajan odgovor našeg tenisera u vidu ribrejka, koji mu je pomogao da u nastavku ostvari apsolutnu dominaciju na terenu, tri brejka u nizu, 6:0 u gemovima i 6:2 na kraju uvodnog seta koji je trajao 53 minuta.

Gotovo identičan scenario na startu drugog seta. Nadal ponovo dolazi do 2:0, a onda nas je bez daha ostavio gladijatorski gem. Dvadeset minuta igrači su se borili do iznemoglosti, da bi na kraju Nole iskoristi tek šestu brejk loptu i smanjio vođstvo Španca na 2:1. Kada je još jednom oduzeo servis Nadalu i poveo sa 3:2, zatim i 4:2, činilo se da će epilog biti isti kao u prvom setu. No, drugi igrač ATP liste uspeva da vrati brejk i izjednači, 4:4. Deveti gem doneo je fantastičnom Novaku novu prednost posle servisa Nadala, da bi u sledećem stavio tačku na drugi set, 6:4.

A, onda treći set za infarkt. Posle 1:1, usledila je serija od po dva brejka na obe strane, koju je prekinuo Španac vođstvom 4:3. Nadal je postao dominantniji na terenu. Lakše je osvajao poene i manje grešio od Novaka. U teškoj situaciji našao se naš teniser kada je Rafa stigao do nove prilike za brejk, ali je onda Nole ponovo pokazao zašto je najbolji na svetu. Preko 30 razmena lopti i maestralan viner za izjednačenje. Stiglo se do 5:5. Kao da je Nadal uložio poslednje atome snage u trećem setu, a Novak popustio spremajući se za finiš seta. Brejk je stigao u pravi čas – 6:5. Srbin je servirao za pobedu. Nažalost, nije uspeo. Set je otišao u taj-brejk, a Nadal je vrlo brzo stekao ubedljivu prednost 5:1 i prilično lako stigao do 1:2.

U četvrti set Novak je ušao sa nezgodnom povredom leđa. Poveo je sa 1:0 kada je zatražio medicinski tajm-aut. Posle masaže i pauze od oko pet minuta, Novak se vratio kao preporođen. Odmah je napravio brejk i ponovo realizovao svoj servis. Početak seta bio je odličan – 3:0. Stigao je do 4:1 i tri brejk prilike (40:0). Prvu je iskoristio. Na semaforu je pisalo velikih 5:1. A, nekoliko minuta kasnije, Nole je osvojio US Open po prvi put u karijeri.

Meč je trajao četiri časa i 10 minuta.

„Ovo je čudesno. Osećaj je sjajan. Neverovatno je da sam osvojio ovoliko trofeja. I sam sam iznenađen sam koliko mi dobro ide ove godine. Trud koji sam uložio u ovaj sport se sada isplaćuje, kao i velika samouverenost. Hoću sve Gren Slemove, sada idemo na Rolan Garos“, prve su Noletove impresije nakon novog istorijskog uspeha.

„Želim da se zahvalim Rafi na fenomenalnom meču. Takođe, hvala svima što su učestvovali u organizaciji jednog od četiri najjača turnira u ovom sportu. Hvala mojoj porodici, devojci, timu, navijačima.“

Posle šest susreta protiv Nadala u 2011. godini, Novak je i dalje bez poraza, 6-0.

„Ovaj momak je neverovatan. Mogu samo da mu čestitam kao i njegovom timu. Bio je ovo jako težak meč, pružio sma svoj maksimum, igrao najbolji tenis, ali on je uvek našao rešenje da me zaustavi i zato je najbolji na svetu“, rekao je Nadal na ceremoniji proglašenja pobednika.

Statistika meča: as poeni (7-2), duple servis greške (1-3), direktni poeni (55-32), neiznuđene greške (51-37).

čestitamo Nole!



Podeli post