Nole osvojio treći Australijen Open u nizu i ušao u istoriju!

Treći put uzastopno Nole je šampion Otvorenog prvenstva Australije, čime se upisao u istoriju tenisa kao prvi igrač kome je to pošlo za rukom!

Pobedom u finalu Australijen Opena nad Britancem Endijem Marejem (3) rezultatom 3:1, po setovima 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2 najbolji teniser sveta je osvojio svoju šestu Gren Slem titulu (četvrtu u Melburnu), 35. u karijeri, a prvu u 2013. godini (učinak 7-0).

Okršaj između Novaka i Endija bio je njihov 18. u karijeri, nakon kojeg je srpski teniser povećao prednost nad pobednikom prošlogodišnjeg US Opena na 11-7.

Finalni duel u Rod Lejver areni trajao je tri časa i 41 minuta, a Novak se pobedom nad Marejem pridružio Federeru i Agasiju koji su takođe zabeležili četiri trijumfa na Australijen Openu.

„Najpre želim da čestitam Endiju i njegovom timu na sjajne dve nedelje. Imali smo mnogo neverovatnih mečeva, nadam se da će se ta tradicija nastaviti. Želim mu sreću u nastavku sezone. Neverovatan je osećaj tri puta za redom podići pehar ovde i ući u istoriju. Australijen Open je moj omiljeni i najuspešniji Gren Slem. Obožavam ovaj teren, ovu publiku i atmosferu. Ova titula će mi sigurno uliti mnogo samopouzdanja za ostatak sezone. Hvala puno direktoru turnira i svima ostalima na fenomenalnoj organizaciji, koja je za primer svim ostalim turnirima na svetu. Vidimo se sledeće godine“, rekao je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

Trijumfom na prvom Gren Slemu sezone Novak je odbranio svih 2000 ATP poena osvojenih pre dvanaest meseci i najavio još jednu fantastičnu sezonu.

Veliki broj grešaka (25-12) u prvom setu sprečio je Novaka da iskoristi pet brejk lopti, četiri u šestom i jednu u osmom gemu. Set je uveden u taj-brejk u koji je Novak ušao potpuno dekoncentrisan. Marej je to iskoristio i posle tri mini-brejka došao do 7:6 (7:2) nakon 68 minuta.

U drugom gemu drugog seta srpski teniser je spasio jednu brejk loptu, koja je imala značajan uticaj za nastavak meča. Brejka i dalje nije bilo na vidiku, tako da je odluka „pala“ u novom taj-brejku. Situacija se okrenula u Novakovu korist, u petom i devetom poenu je osvojio poene na servis rivala i posle 65 minuta došao do 7:6 (7:3) i izjednačenja u setovima.

Koliko je prvom nosiocu značilo osvajanje drugog seta videlo se u trećem, u kojem je greške sveo na minimum. Rezultat u vidu prvog brejka u meču stigao je u osmom gemu, koji je Novaku obezbedio osvajanje seta rezultatom 6:3 i prednost od 2:1.

Sigurni Novak bio je mnogo bolji od svog protivnika u četvrtom setu, oduzeo mu servis u trećem i petom gemu i nakon svega desetak minuta igre u nastavku stigao do novog fantastičnog uspeha!

„Uvek je teško kada igrate protiv jednog od svojih najvećih rivala koji je u top formi i uvek je veliki ulog. Mislim da su prva dva seta trajala dva sata i 20 minuta što dovoljno govori o intenzitetu meča. To sam i očekivao. Znao sam da će biti fizički veoma zahtevan meč, mnogo dugih poena. Bilo je nekoliko ključnih trenutaka. Jedan od njih je možda drugi gem drugog seta kada je bilo 0/40 na moj servis. Promašio je nekoliko udaraca i uspeo sam da dobijem taj gem. Posle toga sam se osećao bolje i sa više samopouzdanja ušao u nastavak meča“, rekao je Novak na press konferenciji na kojoj je zajedno sa novinarima proslavio četvrtu titulu u Melburnu častivši ih čokoladicama. „Ovo je naša mala tradicija koju smo uveli na ATP World Tour finalu u Londonu gde sam trijumfovao u novembru prošle godine. Želeo bih da ovu godinu počnem na isti način, ako mi dozvolite. Neka i dalje bude slatko.“

Statistika meča: as poeni (8-7), dvostruke servis greške (3-5), direktni poeni (47-29), neiznuđene greške (61-46).

Sledeći nastup Novaka očekuje u belgijskom gradu Šarloa gde će teniska reprezentacija Srbije u okviru prvog kola Dejvis kupa od 1. do 3. februara igrati protiv selekcije Belgije. Novakov dolazak u srednju po veličini zemlju Beneluksa očekuje se u sredu.

Fotografije: Getty Images

Podeli post