Nole posle maratona u petom finalu Australijen Opena!

Nole posle maratona u petom finalu Australijen Opena!

Još jedan triler odigrali su Novak i Stanislas Vavrinka na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu.

U polufinalu Australijen Opena srpski teniser se revanširao Švajcarcu za poraz u četvrtfinalu prošle godine, pobedom u maratonu – 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Meč je trajao tri časa i 30 minuta.

Pobeda nad Vavrinkom u polufinalu povećala je prednost Novaka u međusobnim okršajima na 17-3.

Zahvaljujući greškama Novaka, Vavrinka je u sedmom gemu prvi došao do brejka. Već u sledećem Novak je uzvratio na isti način bez izgubljenog poena i izjednačio na 4:4. Sigurnom igrom u taj-brejku Novak je posle tri mini brejka stigao do 7:6 (7:1) posle 43 minuta igre.

Sredinom drugog seta Vavrinka je preuzeo inicijativu, iskoristio pad u igri srpskog tenisera, napravio brejk u šestom gemu i sa razlikom od tri gema osvojio drugi set (3:6).

Novak je odlično ušao u treći set. U drugom gemu je oduzeo servis rivalu, a potom prednost povećao na 3:0. Dva gema kasnije Vavrinka je iskoristio prvu od tri vezane brejk lopte, smanjio prednost Novaka na 3:2, zatim i izjednačio, 3:3. Set je odlučen u desetom gemu kada Novak novim brejkom stiže do 6:4.

Iako je prvi stekao rezultatsko otcepljenje i poveo sa 2:0 u četvrtom setu, Novak je dozvolio Švajcarcu da mu dva puta u nastavku oduzme servis i izjednači rezultat u setovima na 2:2. Tokom ovog perioda igre Novak nije napravio nijedan viner, naspram 11 svog rivala.

I pored iscrpljujuća četiri seta, Novak je najbolje sačuvao za odlučujući. Tri puta je profitirao na servis rivala i okončao set sa maksimalnih 6:0.

„Mnogo mi znači pobeda protiv sjajnog igrača, aktuelnog šampiona, koji ovde igra svoj najbolji tenis”, rekao je Đoković. „U petom setu sam uspeo da prelomim i zabeležim pobedu. Nisam igrao na nivou na kojem sam želeo. Bilo je trenutaka kada jesam, ali i onih kada sam bio previše defanzivan. Obojica smo bili na terenu sa namerom da se nađemo u finalu. Veliki je ulog i normalno je da ima uspona i padova, mnogo emocija i tenzije. Nije bilo lako, ali mi je drago što sam prošao u finale”.

Statistika meča: as poeni (5-10), dvostruke servis greške (3-4), direktni poeni (27-42), neiznuđene greške (49-69), broj osvojenih poena (154-139).

S obzirom da je branio četvrtfinale iz 2014. godine, Novak će na novoj rang listi biti u plusu za dodatnih 840 poena. Trijumf u finalu donosi još 800 poena.

U svom petom finalu Otvorenog prvenstva Australije Nole će se u nedelju od 09:30h (po našem vremenu) boriti za petu titulu protiv Britanca Endija Mareja (6. nosilac).

Marej je u polufinalu posle izgubljenog početnog seta dobio naredna tri i nadigrao Čeha Tomaša Berdiha rezultatom 6:7, 6:0, 6:3, 7:5.

„Finale se neće mnogo razlikovati od današnjeg duela. Možda će biti i teže, definitivno ću morati da odigram svoj najbolji meč na turniru. Endi je u dobroj formi i očekujem veliku borbu“, izjavio je Novak pred nedeljni okršaj.

U međusobnim duelima dvojice tenisera Novak je uspešniji, 15-8. Sva četiri meča u 2014. godini pripala su Novaku.

Marej je tri puta igrao u finalu Australijen Opena i sva tri puta je bio poražen.

Noletov desktop kalendar za mesec februar 2015. možete preuzeti ovde.

Fotografija: AP

Podeli post