Nole preokretom protiv del Potra do četvrtfinala Akapulka!

U jedan čas posle ponoći po lokalnom vremenu u Meksiku Novak je izborio plasman među osam najboljih na ATP turniru u Akapulku.

Prvi nosilac je nakon dva časa i 38 minuta provedenih na terenu slavio protiv Argentinca Huana Martina del Potra rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:4, 6:4.

Ovom pobedom najbolji srpski teniser se revanširao del Potru za težak poraz u prvom kolu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Novak se u petom gemu uvodnog seta suočio sa gubitkom servisa, da bi već u predstojećem vratio rezultatsku ravnotežu. Ipak, del Potro u nastavku još jednom oduzima servis srpskom igraču (deveti gem) i posle 46 minuta igre dolazi do vođstva u setovima (4:6).

Nakon što je u trećem gemu drugog seta spasio dve brejk lopte, Novak je u šestom poveo sa 4:2. Pri vođstvu od 5:3 Novak je servirao za izjednačenje u setovima, ali je Argentinac iskoristio poslednju priliku i vratio brejk. Ipak, Novak je u sledećem na servis rivala treći put profitirao i identičnim rezultatom posle 57 minuta došao do 1:1.

Iako nepunih dva sata na terenu, teniseri su i treći set odigrali na visokom nivou. Prvi se trijumfu približio del Potro pošto je u sedmom gemu iskoristio treću brejk loptu. Novaku nije dugo trebalo da se vrati. Već u sledećem gemu na servis Argentinca izborio je izjednačenje (4:4). Dva gema kasnije Novak novim brejkom stiže do dvanaeste pobede nad del Potrom u karijeri.

„Svaki meč koji sam odigrao protiv Del Potra u poslednjih nekoliko godina bio je neizvestan. Zaista sam uživao, mislim da se i publika sjajno provela“, rekao je Novak. „Veoma sam srećan i ponosan što sam dobio ovaj meč, iako sam bio blizu poraza kada je on servirao pri vođstvu od 4:3 u trećem setu. Trudio sam se da vratim što više njegovih servisa, što nije lako uzimajući u obzir njegov snažan servis i moćan forhend. Bilo je veoma, veoma blizu, jedan ili dva poena su odlučili. Ne mogu da verujem da je stadion bio pun u jedan sat posle ponoći. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su došli da nas gledaju, pokazali su koliko vole tenis.“

Statistika: as poeni (7-3), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (34-36), neiznuđene greške (23-18).

Protivnik drugog tenisera sveta u četvrtfinalu „Abierto Mexicano Telecel“-a biće Australijanac Nik Kirios (6), koji je bez izgubljenog seta savladao Donalda Janga (6:2, 6:4).

Ovaj meč odigraće se u petak u 05:00h po srednjeevropskom vremenu. Biće to ujedno i prvi međusobni susret Novaka i osam godina mlađeg tenisera iz Kanbere.

Fotografija: Getty Images

Podeli post