Četvrtom pobedom na terenima Flešing Medouza Novak se plasirao u svoje jedanaesto četvrtfinale poslednjeg Gren slema sezone.

U osmini finala US Opena Novak je iz daljeg toka takmičenja izbacio 68. igrača ATP liste Žoaoa Souzu pobedom od 3:0, po setovima 6:3, 6:4, 6:3, čime je povećao prednost nad Portugalcem na 5-0.

Novak je već u drugom gemu prvog seta iskoristio drugu brejk loptu koja mu se ukazala i stekao inicijalnu prednost. Na svoj servis je bio siguran i nije dozvolio Souzi da dođe do šansi za brejk. U poslednjem, devetom gemu seta je bez izgubljenog poena oduzeo servis protivniku i prvi period igre rešio u svoju korist rezultatom 6:3.

Tri gema kasnije, Souza je došao do brejka na identičan način kao Novak, sa nulom, ali tu prednost nije uspeo da potvrdi s obzirom da je Novak odgovorio ribrejkom za 2:2. U najboljem mogućem trenutku, završnom gemu seta, srpski teniser je napravio novi brejk (6:4) i približio se na set od četvrtfinala.

Odlučujući brejk Novak je napravio u osmom gemu trećeg seta i zatim iskoristio drugu meč loptu na svoj servis za 37. trijumf u sezoni.

Susret je trajao dva sata.

„Semafor ne laže, ali je bilo mnogo teže nego što rezultat pokazuje. Imao je brejk, uspeo sam da se vratim u drugom setu. Bili su teški uslovi, pokušavao sam da izdržim na terenu i da sačekam svoje prilike. Uspeo sam da u njegovim servis gemovima ugrabim svoje šanse i dođem do pobede“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (9-4), dvostruke servis greške (1-5), direktni poeni (23-21), neiznuđene greške (18-28), broj osvojenih poena (87-67).

U četvrtfinalu Otvorenog prvenstva SAD (četvrtak u 03:00h po srednjeevropskom vremenu) Novak će igrati sa Džonom Milmanom. Australijanac je plasman među osam najboljih izborio senzacionalnom pobedom nad 2. nosiocem i petostrukim šampionom Rodžerom Federererom rezultatom 3:1 (3:6, 7:5, 7:6, 7:6).

Novak i Milman su do sada odigrali jedan meč, bilo je to na Kvinsu ove godine, kada je srpski teniser ostvario lagan trijumf.

Noletov desktop kalendar za mesec septembar 2018. možete da preuzmete ovde.

Podeli post