Nole savladao Hjuita i plasirao se među osam najboljih na Australian Open-u!


Fotografija: Getty Images

Okršaj četvrtog kola Australijen Opena između aktuelnog i bivšeg svetskog broja jedan pripao je Noletu!

Iako je imao 2:0 u setovima i 3:0 u trećem, Novak je do pobede stigao nakon četiri odigrana seta.

Posle dva časa i 56 minuta igre prvi nosilac je iz daljeg toka takmičenja izbacio ljubimca domaće publike, Lejtona Hjuita (trenutno 181. na svetu) rezultatom 3:1, po setovima 6:1, 6:3, 4:6, 6:3 i plasirao se u svoje peto uzastopno četvrtfinale na Otvorenom Prvenstvu Australije.

Već na osnovu nekoliko uvodnih gemova bilo je jasno da se Hjuitu ne piše dobro i pored velike podrške prepune Rod Lejvera Arene. Nole je nastavio da pokazuje ono na šta smo navikli, a to je fantastična igra od samog starta, koja je gotovo svim rivalima noćna mora.

Posle samo desetak minuta na semaforu je pisalo 4:0. Uspeo je Australijanac da vrati jedan brejk zahvaljujući greškama Novaka i smanji na 4:1. Dva predstojeća gema pripala su najboljem teniseru sveta za 6:1 posle samo 31 minuta.

U drugom setu šest godina stariji Hjuit pružio je nešto jači otpor. Prva tri gema bili su brejkovi. Jedan više pripao je Srbinu za vođstvo od 2:1, potom i 3:1. Ovu prednost Novak je čuvao do poslednjeg gema u kojem šesti put u duelu oduzima servis Hjuitu za 6:3 posle 44 minuta.

Sigurnim koracima Nole je grabio ka četvrtfinalu. Došao je do 3:0 u trećem setu, a onda su počele da se nižu greške, tako da je Hjuit izborio izjednačenje, 3:3. Neprijatna završnica seta za Novaka. Pad u igri našeg tenisera dao je krila Hjuitu i publici. Australijanac pravi brejk u devetom gemu, a potom koristi četvrtu set loptu za 6:4 nakon 56 minuta.

Iako rezultat to ne govori, četvrti set bio je izuzetno dramatičan. Prvi gem Novak dobija bez izgubljenog poena, da bi se u trećem suočio sa spašavanjem brejk lopte. Prelomio je šesti gem u kojem srpski teniser konačno stiže do brejka i prednosti od 4:2, koju je nešto kasnije uvećao na 5:2. Sa ovom gem razlikom, Novak je okončao duel četvrtog kola u svoju korist.

Statistika meča: as poeni (15-3), duple servis greške (3-6), direktni poeni (55-23), neiznuđene greške (34-37).

„Opustio sam se malo u trećem setu i dozvolio mu da se vrati u meč. Hjuitu svaka čast na borbenosti i na tome što se nije predavao. Tako nešto možeš da očekuješ od Lejtona, koji je poznat po borbenom duhu. Trebalo je ranije da završim. Trebalo je da zadržim servis na 3:1, jer sam igrao dobro, osećao sam se dobro. Odjednom sam stao. Nisam se dobro kretao, a on se vratio u meč“, rekao je Novak nakon meča.

„Mislim da dobro igram. Ovo je bio samo jedan mali deo, možda 45 minuta ili sat, kada nisam to radio dobro. Kao što sam rekao, takve stvari se dešavaju. Samo treba da nastavim. Mislim da ni fizički neće uticati na mene, iako se završio kasno. Znate, ovo je bio moj prvi noćni meč ove godine. Tako da se navikavam na uslove, a mislim da su svi njegovi (Hjuitovi) bili noćni“, završio je Nole.

Nakon ovog meča, Novak protiv Hjuita ima skor 5-1. Zanimljivo je da su obojica tenisera do sada u karijeri osvojili po 28 titula.

Šampion prvog Gren Slema sezone iz 2008. i 2011. godine u četvrtfinalu u sredu igraće protiv 5. igrača ATP liste, Španca Davida Ferera, koji je u osmini finala sa 3:0 (6:4, 6:4, 6:1) savladao Rišara Gaskea iz Francuske.

Iza Novaka i Davida je jedanaest susreta. Šest je pripalo Srbinu.

Prošle godine sastali su se dva puta. Najpre je Novak trijumfovao u četvrtfinalu Madrida, da bi revanš Španca usledio u uvodnoj fazi završnog turnira u Londonu.

Podeli post