Velika pobeda za našeg tenisera u Melburnu!

Derbi drugog između Novaka i Gaela Monfisa odigran je pod ekstremnim vremenskim uslovima uz izmerenih 39 stepeni u hladu (69oC na betonu terena). Posle dva časa i 45 minuta velike borbe Nole je slavio rezultatom 3:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.

Bile je ovo Novakova ukupno 60. pobeda na Australijen Openu, a petnaesta protiv francuskog tenisera u isto toliko odigranih duela.

„Bilo je očigledno da smo se obojica mučili na terenu. Izuzetno teški uslovi za igru, posebno u prvih sat i po. Gael je jedan od najboljih atleta u našem sportu. Kreće se dobro, vraća svaku loptu, ima veliki servis. Pokušao sam da iskoristim svaku šansu koja mi se ukazala. Četvrti set je mogao da ode i na jednu i na drugu stranu. I dalje nisam 100% spreman, ali idem ka tome. Verujem u sebe i znam šta sam u stanju da uradim. Lepo je vratiti se u Rod Lejver arenu, ovo je najuspešniji teren u mojoj karijeri. Hvala svima što ste došli na današnji meč i što ste izdržali do kraja“, rekao je Novak posle duela.

Novak je loše ušao u meč. Tokom prva tri gema izgubio je dva svoja servisa načinivši čak 12 grešaka. U nastavku seta uloge na terenu su se zamenile, Novak je profitirao na greškama rivala i izjednačio rezultat na 3:3. Međutim, usledio je novi brejk Gaela. Srpski teniser je pri vođstvu Francuza od 5:4 propustio dve brejk lopte za 5:5 tako da je Monfis posle 47 minuta otišao na pauzu sa vođstvom od 6:4.

Teniseri su u prvoj polovini drugog seta bili prilično ravnopravni na terenu. Od šestog gema Gaelov govor tela nije bio baš najbolji, ali je ipak uspeo da spasi tri brejk lopte i dođe do 3:3. Konačno, u osmom gemu Novak pravi važan brejk i u sledećem na svoj servis stiže do 6:3. Drugi period igre trajao je 40 minuta.

I pored teških uslova za igru Novak je u trećem setu pronašao svoj ritam. Tri puta je oduzeo servis nemoćnom protivniku i za pola sata igre došao do 6:1 i prednosti u setovima.

Čekao je Novak svojih pet minuta u četvrtom setu i dočekao ih u osmom gemu. Sedmim brejkom u susretu obezbedio je prolaz u sledeće kolo.

Albert Ramos Vinjolas, 21. nosilac turnira, na Novakovom je putu u trećem kolu Australijen Opena (subota). Španac je u drugom kolu bio bolji od Amerikanca Tima Smičeka rezultatom 3:0.

Novak je trijumfovao u njihova sva četiri prethodno odigrana međusobna duela.

Fotografija: Fonet/AP

Podeli post