Novak se devetu godinu u nizu plasirao među osam najboljih na drugom gren slemu sezone, Rolan Garosu.

Trijumfom nad Fernandom Verdaskom (Španija, 30) rezultatom 6:3, 6:4, 6:2 u osmini finala Otvorenog prvenstva Francuske, Novak je stigao do 200. pobede na šljaci u karijeri i odbranio svih 360 poena osvojenih pre dvanaest meseci u Parizu.

Prva tri gema uvodnog seta trajala su maratonskih 29 minuta tokom kojih je odigrano čak 50 poena. Najpre je Novak propustio četiri brejk lopte, a zatim Verdasko dve. Španac je u četvrtom gemu imao dve vezane gem lopte, ali je Novak uspeo da preokrene i oduzme servis protivniku. Ovaj brejk bio je presudan po ishod prvog seta. 6:3 za Novaka posle 59 minuta.

Srpski teniser je odlično ušao u drugi set, u startnom gemu oduzeo servis protivniku i poveo sa 2:0. Verdasko je u šestom gemu vratio rezultatsku ravnotežu, izjednačio na 3:3, ali je Novak novim brejkom u narednom osigurao 2:0 u setovima.

I treći set svojim servisom je započeo Verdasko i ponovo je Novak došao do brejka. Isti je udvostručio u petom gemu za rutinsko privođenje duela kraju.

Susret je trajao dva sata i 25 minuta posle kojih je Novak povećao prednost nad španskim teniserom na 11-4.

„Verdasko je izašao na teren s namerom da pobedi i nije bio previše pod utiskom važnosti meča ili stadiona, bio je on nebrojeno puta u takvim situacijama, bio je u Top 10, tako da zna kako da se postavi. Dobio je Dimitrova u prošlom kolu i videlo se na njegovom licu kada je izašao na teren da veruje da može da pobedi. Bilo je jako bitno izdržati taj pritisak u prva tri gema koja su trajala gotovo pola sata. Taj prvi set je prevagnuo na moju stranu. Kada sam ga dobio osetio sam malo više slobode, manje pritiska i onda je sve krenulo na moju vodenicu“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (3-3), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (21-26), neiznuđene greške (29-48), broj osvojenih poena (106-89).

Novak će u četvrtfinalu Rolan Garosa u utorak igrati protiv iznenađenja turnira Marka Čekinata (Italija, 72. na svetu), koji je danas bio bolji od osmog nosioca Davida Gofana rezultatom 3:1.

Fotografija: Fonet

Podeli post