Nole u polufinalu posle izvanredne pobede nad Berdihom!

Nole u polufinalu posle izvanredne pobede nad Berdihom!

Najbolji teniser sveta plasirao se u svoje 30. gren slem polufinale, osmo na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Novak je u četvrtfinalu Rolan Garosa odigrao svom najbolji meč na ovogodišnjem turniru i bez izgubljenog seta slavio protiv 7. nosioca Tomaša Berdiha rezultatom 6:3, 7:5, 6:3.

Ovom pobedom srpski teniser je povećao prednost nad Berdihom u međusobnim duelima na 24-2.

Od prvog poena meča Novak je delovao sveže i koncentrisano. Bio je odličan na svoj servis, a prvi put je rivalu oduzeo početni udarac u sedmom gemu. Nakon što je u narednom potvrdio brejk, Novak je u poslednjem, devetom gemu još jednom bio fenomenalan na servis rivala i posle 34 minuta igre došao do 6:3.

Novak je seriju nastavio u drugom setu u kojem je vezao početna tri gema i poveo sa 3:0. Čeh je u sedmom iskoristio treću brejk loptu, smanjio vođstvo Novaka na 4:3 a potom i izjednačio. Srpski teniser u nastavku nije popuštao na svoj servis. Gemove je osvajao bez izgubljenog poena, a u dvanaestom je isto to učinio na servis protivnika i osvojio drugi set rezultatom 7:5.

Berdih je na startu trećeg seta oduzeo Novaku servis, ali tu prednost nije dugo imao na svom kontu s obzirom da je Novak već u sledećem uzvratio na isti način. Pri rezultatu 3:3 usledio je desetominutni prekid zbog kiše. Po povratku na teren Novak je najpre dobio svoj servis gem, a potom i načinio novi brejk. U sledećem gemu je tu prednost materijalizovao i meč završio u svoju korist.

Susret je trajao dva sata i šest minuta, što će Novaku itekako značiti pred sutrašnje polufinale.

„Uslovi su danas bili manje, više isti kao i u prethodnom meču. Današnji protivnik je bio sličan prethodnom, ali Berdih, za razliku od Bautiste Aguta, igra sa više snage i brzine… Ipak, on mnogo više greši, tako da sam pokušavao da ga na neki način pomeram s jedne na drugu stranu i da mu ne dajem mogućnost da pronađe svoju komfornu zonu. Da sam mu dozvolio da pronađe komfornu zonu on bi imao vremena da se dobro namesti, a tada je najopasniji, jer ima jedan od najsnažnijih udaraca. Morao sam da mu poremetim taj ritam i da iskoristim vremenske uslove koji su meni išli u korist. Poprilično sam dobro igrao“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (0-4), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (30-24), neiznuđene greške (22-28).

Novak će u polufinalu Rolan Garosa u petak igrati protiv Austrijanca Dominika Tima (13), koji je rezultatom 3:1 bio bolji od Davida Gofana (Belgija, 12).

Prvi nosilac protiv Tima ima stopostotan učinak (2-0).

„Definitivno zaslužuje da bude u vrhu, ove godine igra odličan tenis. Mislim da ima malo više varijacija od Berdiha recimo i siguran sam da nema šta da izgubi, ali i ja imam mnogo motiva. Ovo je jedan od najvažnijih turnira u godini i sigurno ću odigrati najbolje što mogu“, rekao je Novak o Timu i predstojećem duelu.

Fotografija: Getty Images

Podeli post