Najbolji teniser sveta neće se boriti za treći trofej na ATP turniru u Dohi.

Dvoipočasovni polufinalni triler protiv 24. igrača sveta, Roberta Bautiste Aguta (Španija) Novak je počeo osvajanjem prvog seta, ali je naredna dva izgubio za konačnih 6:3, 6:7 (6:8), 4:6.

Za razliku od prethodna dva meča u Dohi, Novak je fenomenalno započeo polufinalni okršaj. U drugom gemu je iskoristio drugu brejk loptu, poveo sa 2:0, potom i 3:0. Zahvaljujući odličnim servisima protivniku nije dozvolio nijednu brejk šansu tako da je set rešio u svoju korist sa tri gema razlike stečena na startu.

Bautista Agut je zaigrao mnogo čvršće u drugom setu i u četvrtom gemu stigao do dve brejk lopte. Prvi nosilac je spasio obe a zatim u sedmom gemu bez izgubljenog poena oduzeo servis Špancu (4:3). Bautista Agut je u ovoj situaciji zadržao smirenost, zaigrao na sve ili ništa i sjajnim poenima došao do naredna dva gema čime je rezultatsku prednost prebacio na svoju stranu. Imao je španski teniser jednu set loptu u devetom gemu, ali je Novak uspeo da je neutrališe i izjednači na 5:5. Nakon što je u dramatičnom dvanaestom gemu srpski teniser spasio još dve set lopte Bautiste Aguta, na kraju je najpravednije bilo da set bude odlučen u taj-brejku.

Sedmi nosilac je u samoj završnici taj-brejka došao do mini brejka i nove, četvrte set lopte, ali se Novak i ovde uspeo izvući iz teške situacije. Dva poena kasnije Španac uspeva da dođe do novog mini brejka koji mu je doneo izjednačenje u setovima posle pete iskorišćene set lopte.

Odlučujući set Bautista Agut je otvorio brejkom za koji se ispostavilo da je bio presudan po krajnji ishod duela.

Pred Noletom je osam dana pauze nakon kojih će nastupiti na prvom gren slemu sezone, Australijen Openu (14. januar – 27. januar).

Novak je šestostruki šampion Melburna, a prošle godine takmičenje je završio u 4. kolu porazom od Hjeona Čunga rezultatom 6:7, 5:7, 6:7, tako da mu predstoji odbrana 180 ATP poena.

Fotografija: AFP

Podeli post