Novak bez titule na Mastersu u Montrealu

MONTREAL, ON - AUGUST 16:   Novak Djokovic of Serbia looks up in his match against Andy Murray of Great Britain during day seven of the Rogers Cup at Uniprix Stadium on August 16, 2015 in Montreal, Quebec, Canada.  (Photo by Minas Panagiotakis/Getty Images)

Najbolji teniser sveta nije uspeo da dođe do četvrtog trofeja na Rodžers kupu.

Novak je u finalu Masters turnira u Montrealu poražen od drugog nosioca, Britanca Endija Mareja rezultatom 1:2, po setovima 4:6, 6:4, 3:6.

Susret je trajao tačno tri časa tokom kojih je viđeno mnošto iscrpljujućih gemova koji su se igrali na razliku.

Novak je u prvoj polovini uvodnog seta bio nešto defanzivniji na terenu. Nakon što je u četvrtom gemu spasio pet brejk lopti, šestu nije uspeo, tako da je Marej poveo sa 3:1. Pri vođstvu Britanca od 4:1 Novak je spasio dve brejk lopte, zatim vratio brejk i izjednačio rezultat na 4:4. Ipak, u desetom gemu Marej pravi novi brejk i posle 66 minuta dolazi do 1:0.

Brzo je Novak zaboravio prvi set i u drugi ušao sa brejkom bez izgubljenog poena, koji je posle svog servis gema realizovao u vođstvo od 2:0. Britanski teniser se u šestom gemu vratio, izjednačio na 3:3, da bi Novak neposredno u sledećem ponovo stvorio zalihu od jednog brejka. Ovog puta, tu prednost je do samog kraja sačuvao i posle 45 minuta igre i 6:4 obezbedio igranje trećeg seta. Koliko je Novak bio sigurniji u ovom periodu meča govori podatak da je u drugom setu načinio tri puta manje neiznuđenih grešaka nego u prvom.

I treći set otvorio je svojim servisom Marej. U drugom gemu Britanac pravi brejk, a potom isti potvrđuje za 3:0. Peti gem odlučujućeg seta igrao se više od 15 minuta, a Novak je propustio šest prilika da načini ribrejk, najviše zbog odličnih servisa Britanca. Ispostavilo se da je ovo bila najveća prilika prvog nosioca da se vrati u duel koji je posle velike borbe pripao Mareju.

Statistika: as poeni (5-7), dvostruke servis greške (2-5), direktni poeni (33-39), neiznuđene greške (37-43).

„Čestitke Endiju za sjajan meč danas. Zaslužio si ovu titulu, želim ti sve najbolje sledeće nedelje i u nastavku sezone. Danas je bilo previše teško, ali sutra je novi dan. U dobroj sam formi, nastaviću da dajem sve od sebe u Sinsinatiju i na US Openu. Hvala navijačima koji su bili uz mene od prvog dana ovog turnira“, rekao je Novak na završnoj ceremoniji.

Bio je ovo Novakov 56. meč u 2015. godini posle kojeg ima odnos pobeda i poraza 52-4.

S obzirom da je branio svega 90 poena iz 2014. godine, Novak će na novoj rang listi biti u plusu za 510 poena, dok će Marej preuzeti od Federera drugu poziciju.

Novak će iz Montreala otputovati u Sinsinati gde ga već u sredu očekuje igranje meča drugog kola. Prvi rival u jedanaestom pohodu na prvu titulu u Sinsinatiju biće mu Benoa Per (Francuska, LL).

„Western & Southern Open“ jedini je Masters turnir koji Novaku nedostaje da postane prvi teniser u istoriji koji je osvojio svih devet iz ove kategorije.

Fotografija: Getty Images

Podeli post