Novak bez titule na završnom turniru u Londonu

Novak bez titule u Londonu i prvog mesta na ATP listi

Novak nije uspeo da odbrani titulu na ATP World Tour finalu u Londonu i obezbedi završetak sezone na poziciji broj 1 svetske rang liste.

Srpski teniser je u meču odluke u O2 areni poražen od Britanca Endija Mareja rezultatom 0:2, po setovima 3:6, 4:6.

Danas definitivno nije bio Novakov dan. Petostruki šampion Masters kupa tražio je tokom većeg dela susreta svoju igru i na tom putu pravio veliki broj grešaka. Sa druge strane, Marej je od početka meča igrao sigurno, čvrsto, bez vidnih posledica jučerašnjeg maratona protiv Raonića.

Teniseri su u prvoj polovini uvodnog seta bili ravnopravni na terenu. Prvo rezultatsko otcepljenje napravio je Marej u osmom gemu oduzevši servis Novaku. Taj brejk bio mu je dovoljan da posle 47 minuta ode na pauzu sa prednošću od 1:0.

Britanac je tokom prvih pet gemova drugog seta dva puta oduzeo servis Novaku. U sledećem gemu srpski teniser je uspeo da vrati jedan brejk, ali ne i da ugrozi prednost Mareja u nastavku.

„Ne mogu da budem nezadovoljan sezonom koja je za nama. Ponosam sam na toliko toga što sam učinio, naročito tokom prvih šest meseci. Endi je definitivno najbolji u ovom trenutku i potpuno zasluženo se nalazi na poziciji broj 1. Danas je igrao odličan tenis, posebno u najbitnijim trenucima. Sve čestitke njemu i njegovom timu“, izjavio je Novak na završnoj ceremoniji.

Finalni duel je trajao jedan čas i 42 minuta.

Statistika: as poeni (1-3), dvostruke servis greške (0-3), direktni poeni (13-13), neiznuđene greške (30-15).

Zahvaljujući trijumfu u finalu Masters kupa u Londonu Marej će postati 17. teniser u istoriji koji će sezonu završiti na vrhu ATP liste.

Ovim mečom Novak je i zvanično stavio tačku na svoju četrnaestu profesionalnu sezonu u kojoj je osvojio sedam titula (Doha, Australijen Open, Indijen Vels, Majami, Madrid, Rolan Garos i Toronto).

Fotografija: AFP / Getty Images

Podeli post