Novak dobio Andersona rezultatom 3:2 i plasirao se u četvrtfinale Vimbldona!

LONDON, ENGLAND - JULY 06:  Novak Djokovic of Serbia serves in his Gentlemen's Singles Fourth Round match against Kevin Anderson of South Africa during day seven of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 6, 2015 in London, England.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Velika pobeda Novaka protiv Kevina Andersona (Južna Afrika) u iscrpljujućem meču osmine finala Otvorenog prvenstva Engleske.

Dva dana igrao se okršaj između 1. i 14. nosioca, a završen je u utorak trijumfom najboljeg tenisera sveta rezultatom 3:2, po setovima 6:7 (6:8), 6:7 (6:8), 6:1, 6:4, 7:5.

Teniseri su tokom prvog seta bili prilično izjednačeni na terenu o čemu svedoči podatak da su nakon 56 minuta osvojili po 43 poena. Anderson je na polju direktnih poena bio uspešniji (15-9), a obojica su načinili po 7 grešaka. Tokom prvih dvanaest gemova brejkova nije bilo. Završnica taj-brejka, tačnije trinaesti poen, koštao je Novaka seta usled dvostruke servis greške, koju je Anderson nakon as poena pretvorio u vođstvo (6:8).

Neverovatno dobru igru praćenu snažnim servisima Anderson je nastavio da pruža i u drugom setu. To mu je donelo prvi brejk u susretu i prednost od 3:1. Novak je u gemu koji je usledio učinio isto, a zatim izjednačio na 3:3. Nakon što je u dvanaestom gemu spasio dve set lopte, Novak je odlično startovao taj-brejk načinivši dva mini brejka za prednost od 4:0. Uspeo je Anderson da se vrati, izjednači na 5:5, a potom posle 62 minuta osvoji i drugi set identičnim rezultatom kao uvodni.

Pred Novakom je bio veliki izazov da što pre zaboravi šta se dešavalo na terenu tokom prvih dva sata i krene ispočetka.

Upravo to se i dogodilo. Treći set doneo je veliki povratak srpskog tenisera, koji je u ovom periodu meča u potpunosti razbio igru rivala. Sa dva brejka, u drugom i šestom gemu, Novak je smanjio vođstvo Andersona na 1:2. Koliko je Novak bio superioran tokom svega 24 minuta govori to da je set okončao bez ijedne neiznuđene greške, uz 83% realizacije prvog servisa.

Novak je u četvrti set ušao u istom ritmu. Već u trećem gemu je oduzeo servis protivniku i sa prednošću od dva gema razlike set priveo kraju, 6:4.

U tom trenutku (21h po lokalnom vremenu) glavni sudija meča je saoštio da se duel prekida i da će se nastaviti u utorak.

Kada se sledećeg dana susret nastavio Anderson je i dalje servirao fantastično, čime je onemogućavao Novaka da mu pripreti. Sve do jedanaestog gema, kada se suočio sa padom koncentracije i dve uzastopne dvostruke servis greške koje su Novaku donele brejk, a gem kasnije i pobedu protiv izuzetno neugodnog rivala.

Duel je trajao ukupno tri časa i 46 minuta.

„Kevin je servirao strahovito dobro. Ovo je jedan od mojih najtežih mečeva na Vimbldonu u karijeri. Imao sam problema sa riternom, teško je bilo čitati njegov servis. Probao sam da se branim i koristim svoje šanse na Kevinov drugi servis. Bio sam dva seta u minusu, vratio sam se i dobio posle pet. To mi daje veliko samopouzdanje pred sledeći meč“, rekao je Novak posle susreta.

Statistika: as poeni (13-40), dvostruke servis greške (4-8), direktni poeni (43-71), neiznuđene greške (19-41).

Hrvatski teniser Marin Čilić, 9. nosilac turnira, biće Noletov rival u četvrtfinalu Vimbldona u sredu.

Čilić je posle četiri odigrana seta savladao Amerikanca Denisa Kudlu.

Biće to 13. po redu susret srpskog i hrvatskog tenisera. Novak protiv Marina ne zna za poraz, 12-0.

Fotografija: Getty Images

Podeli post