Ponovo je onaj stari – nezaustavljiv!

U velikom finalu US Opena Novak je posle sjajne borbe nadigrao trećeg nosioca, Argentinca Huana Martina del Potra rezultatom 6:3, 7:6 (7:4), 6:3 i došao do treće titule na Otvorenom prvenstvu SAD, čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom, Ivanom Lendlom i Fredom Perijem.

Trijumfom na US Openu Novak je povećao broj osvojenih Gren slem titula na 14, što je pošlo za rukom samo Pitu Samprasu (14), Rodžeru Federeru (20) i Rafaelu Nadalu (17).

Osvajanjem 71. trofeja u karijeri, a trećeg u 2018. godini (posle Vimbldona i Sinsinatija), Novak se približio na svega dva pozicije od povratka na tron ATP liste. U ponedeljak, 10. septembra Novak će se naći na trećem mestu svetske rang liste sa 6.445 poena, što je 455 manje od drugoplasiranog Federera i 2.315 manje od Nadala koji je na čelu.

Samo jedna brejk lopta viđena je tokom uvodnog seta. Novak je uspeo da je pretvori u brejk u osmom gemu, povede sa 5:3 i nakon svog servis gema stekne inicijalno vođstvo.

Dramatični drugi set trajao je čak 95 minuta. Najpre je Novak napravio brejk i poveo sa 2:1, da bi se Delpo u šestom vratio i izjednačio na 3:3. Maratonski osmi gem je posle 20 minuta, 22 odigrana poena i tri spašene brejk lopte pripao Novaku za novo izjednačenje, 4:4. Posle prva tri poena u taj-brejku Argentinac je imao jedan mini brejk viška. Novak je u nastavku pustio ruku, neutralisao snažne forhende protivnika, preuzeo inicijativu i stigao do prednosti od 2:0.

Fenomenalnim riternima u četvrtom gemu trećeg seta Novak je oduzeo servis gem del Potru i poveo sa 3:1. Ovu prednost je olako ispustio već u sledećem i vratio argentinskog tenisera u život – 3:3. U pretposlednjem gemu Novak je novim brejkom zadao del Potru završni udarac i došao do novog velikog uspeha.

„Zahvaljujući porodici, onima koji me vole, moje porodice, dece, mog tima, svih koji su bili uz mene kada sam imao operaciju, shavatio sam kroz šta je prolazio Delpo. Učite iz takvih teških trenutaka, želeo sam da se vratim i uz podršku mojih najmilijih uspeo sam. Želim da čestitam Huanu Martinu, na svemu što je uradio u svojoj karijeri, imao je razne teške trenutke, vratio se, i želim mu da osvoji ovaj turnir“, rekao je Novak na ceremoniji.

Novaku je tokom meča podršku pružao škotski glumac i prijatelj srpskog tenisera, Džerard Batler, a s obzirom da se trofej US Opena našao u Novakovim rukama, proslava nije mogla da prođe bez zajedničkog uzvika „Ovo je Sparta!“

Finalni duel na Artur Eš stadionu je trajao tri sata i 16 minuta.

Statistika: as poeni (1-6), dvostruke servis greške (2-1), direktni poeni (32-31), neiznuđene greške (38-47), broj osvojenih poena (110-96).

Pogledajte ekskluzivnu galeriju sa finala US Opena…

Za nešto manje od dve nedelje Novak će učestvovati na trodnevnom Lejver kupu u Čikagu (21. – 23. septembar) kao predstavnik tima Evrope.

Novaku će se u timu Evrope pridružiti Rodžer Federer, Aleksandar Zverev, Grigor Dimitrov, David Gofan i Kajl Edmund.

U timu ostatka sveta su Huan Martin del Potro, Diego Švarcman, Džon Izner, Džek Sok, Kevin Anderson i Nik Kirios.

Podeli post