Novak od ponedeljka brani titulu na Otvorenom prvenstvu Australije

Novak od ponedeljka brani titulu na Otvorenom prvenstvu Australije

U ulozi branioca trostruke uzastopne titule Nole se vratio u Melburn, gde će od 13. do 26. januara učestvovati na prvom Gren Slem turniru sezone, Australijen Openu.

Ukupno četrnaest dana 128 tenisera boriće se za titulu šampiona na Otvorenom prvenstvu Australije i 2000 ATP poena. Za to je neophodno sedam pobeda, najviše deset, ukoliko učesnik iz kvalifikacija priredi iznenađenje.

Biće ovo Novakovo deseto učešće u Melburn Parku, gde je četiri godine bio neprikosnoven (2008., 2011.-2013).

Na putu do četvrte titule u Melburnu Nole je prošle godine savladao sledećih sedam tenisera: Pol Anri Matje, Rajan Herison, Radek Štepanek, Stanislas Vavrinka, Tomaš Berdih, David Ferer i Endi Mari.

Na ovogodišnjem Australijen Openu Novak će imati status 2. nosioca, a odbranu titule startovaće mečom prvog kola protiv 90. igrača sveta Lukaša Lacka (SVK), u ponedeljak u 09h po srednjeevropskom vremenu.

Biće to njihov prvi međusobni susret.

Ako uspešno reši prvi zadatak, Novak će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz duela između Alberta Montanjesa (Španija) i Leonarda Majera (Argentina).

U nastavku takmičenja na Novakovom putu su:

3. kolo: Dmitri Tursunov (Rusija, 30), Markos Bagdatis (Kipar)
4. kolo: Fabio Fonjini (Italija, 15), Ernests Gulbis (Letonija, 23)
Četvrtfinale: Stanislas Vavrinka (Švajcarska, 8), Rišar Gaske (Francuska, 9)
Polufinale: David Ferer (Španija, 3), Tomaš Berdih (Češka Republika, 7)
Finale: Rafael Nadal (Španija, 1), Endi Mari (Velika Britanija, 4), Huan Martin del Potro (Argentina, 5), Rodžer Federer (Švajcarska, 6)

„Žreb je nešto što na šta ne možete da utičete. To je stvar sreće. Kao igrač koji je postavljen za drugog nosioca, znam da se neću sastati sa nekim od najvećih rivala pre četvrtfinala, što je, naravno, važno, ali s’ druge strane, ne treba potceniti bilo kog protivnika. Protiv koga god da igrate, to je Gren Slem i zaista je nepredvidivo šta može da se dogodi, iako postoje jasni favoriti. Bez obzira na žreb, na potencijalne protivnike u kasnijim kolima, treba da pokušam da usmerim svoju pažnju na svakog narednog protivnika“, rekao je Novak o žrebu.

Fotografija: Ben Solomon / Tennis Australia

Podeli post