Novak posle drame savladao Monfisa i zakazao duel sa Congom

Auto Draft

Tačno mesec dana nakon osvajanja Vimbldona Novak se vratio na teren i zabeležio 26. pobedu na Rodžers kupu u karijeri (26-4).

U drugom kolu Masters turnira u Torontu najbolji teniser sveta savladao je Francuza Gaela Monfisa, 22. igrača ATP liste, rezultatom 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2) posle dva časa i 40 minuta neizvesne borbe.

Ovo je Novakov deseti trijumf nad Monfisom u isto toliko duela.

Prve brejk prilike u susretu imao je Gael. Bilo je to u trećem gemu uvodnog seta kada je Francuz propustio dve šanse za ranu prednost. Novak je sredinom seta ušao u ritam, zaigrao svoju igru i obezbedio prvi brejk u šestom gemu (4:2). Isto je učinio na servis rivala u poslednjem gemu da bi na pauzu otišao sa prednošću od 6:2.

Na samom startu drugog seta Novak je spasio tri brejk lopte. Brejka nije bilo na vidiku u nastavku duela, tako da je odluka morala da „padne“ u trinaestom gemu. Iako je naš teniser bio taj koji je prvi stvorio prednost od jednog mini-brejka, Monfis je uzvratio sa dva u nizu, osvojio set rezultatom 7:6 (7:4) i uneo neizvesnost u okršaj.

Monfis je u odlučujućem setu nastavio gde je stao u prethodnom, iskusno koristio Novakove greške i prvi došao do rezultatskog otcepljenja i prednosti od 3:1. Novak je u sledećem gemu uzvratio brejk, smanjio na 3:2, potom i izjednačio. Igrao se gem za gemom i ponovo je taj-brejk bio taj koji je odlučivao, ovog puta – pobednika. Novak je bio znatno sigurniji od svog rivala i sa čak četiri mini-brejka obezbedio značajnu pobedu i prolaz u nastavak takmičenja.

„Uživao sam u ovom meču i pokušao sam da izvučem pouke. Proveo sam dva i po sata na terenu što mi pomaže da osetim teren i uslove, obzirom da od finala Majamija nisam igrao na tvrdoj podlozi,” rekao je Novak.

Statistika: as poeni (6-9), dvostruke servis greške (4-9), direktni poeni (36-31), neiznuđene greške (49-55).

U trećem kolu Rodžer kupa Noletu će u četvrtak na megdan još jedan francuski teniser, Žo-Vilfred Conga, 13. nosilac turnira.

Conga je u drugom kolu eliminisao sunarodnika Žeremija Šardija rezultatom 7:6, 6:4.

Srpski i francuski teniser 18 puta do sada su se sastajali na ATP turu uz Novakovu prednost od 13-5.

„Moj naredni protivnik igra slično kao Gael. Nisam umoran ni iscrpljen. Nisam igrao četiri nedelje i zaista se radujem narednim mečevima.“

U konkurenciji parova Novak i Stanislas Vavrinka poraženi su u drugom kolu od trećih nosilaca, Nenada Zimonjića i Danijela Nestora, rezultatom 4:6, 4:6.

Fotografija: AP

Podeli post