Drugi polufinalni duel Vimbldona između najvećih teniskih rivala u istoriji pripao je Novaku nakon borbe za pamćenje koja je trajala ukupno pet sati i 17 minuta.

Novak i Rafael Nadal juče su započeli njihov 52. međusobni okršaj koji je prekinut pri vođstvu srpskog tenisera od 2:1. Po povratku na teren u subotu španski teniser je izjednačio na 2:2, a potom je Nole bio bolji u odlučujućem triler setu za konačnih 6:4, 3:6, 7:6 (11:9), 3:6, 10:8.

Nakon novog teniskog klasika Novak je povećao prednost nad Špancem na 27-25, a njihov polufinalni spektakl je meč sa najviše odigranih gemova (59) kada je u pitanju rivalstvo dvojice tenisera.

Tokom jučerašnjih dva časa i 54 minuta Đoković i Nadal pružili su sve one lepote tenisa na koje smo navikli kada igraju njih dvojica.

Novak je sjajno ušao u meč, u sedmom gemu iskoristio drugu od tri vezane brejk lopte i poveo sa 4:3. Tu prednost je uspeo da sačuva do kraja seta i posle 47 minuta igre dođe do 6:4.

Iako je Novak bio taj koji je na gotovo svaki servis Nadala imao brejk prilike, Španac se svaki put sačuvao i sa jednim brejkom više prevagnuo u šestom gemu. 6:3 za prvog tenisera ATP liste i rezultatsko izjednačenje.

Treći set protekao je bez ijedne brejk lopte. „Brutalan“ tenis obojica igrača nastavili su da pokazuju u dramatičnom taj-brejku koji je pripao Novaku rezultatom 11:9 nakon što je prethodno spasio tri set lopte rivala.

Nakon završenog taj-brejka, nešto posle 23 časa po lokalnom vremenu, usledio je prekid meča zbog britanskog Zakona o javnom redu i miru.

Duel je nastavljen u subotu, a Novaku su se već u prvom gemu četvrtog seta ukazale dve brejk lopte. Nije uspeo da ih iskoristi i Nadal je stigao do 1:0 posle 15 minuta i 18 odigranih poena. Nešto pasivnija igra srpskog tenisera u nastavku koštala ga je brejka čime Španac stiže do 3:0. Novak je drastično promenio pristup u nastavku, zaigrao agresivnije, vratio brejk i izjednačio na 3:3. U osmom gemu je pretrpeo novi brejk, a zatim pri vođstvu Nadala od 5:3 propustio tri vezane brejk šanse kojima je protivniku omogućio da se vrati u život.

A onda je došao na red odlučujući set za teniske anale. Svaki put kada je Novak dolazio do brejk prilika, Nadal se spašavao izvanrednih servisima. Najpre je to bilo u osmom gemu, da bi potom Novak bio taj koji je morao da anulira dve brejk lopte. Pri rezultatu 7:7 trostruki šampion je spasio nove tri brejk lopte, a gem kasnije Nadal jednu meč loptu. Igrali su obojica u granicama izdržljivosti, a Novak je bio taj koji je pri vođstvu od 9:8 konačno dočekao svojih 5 minuta i brejkom bez izgubljenog poena došao do velike pobede nad Nadalom i prilike da se u nedelju bori za četvrtu titulu na Vimbldonu.

„Teško je odabrati reči. Kroz glavu mi prolaze slike poslednjih 15 meseci i kroz šta sam sve prošao da bih došao ovde, u finale. Igrao sam protiv jednog od najboljih igrača na svetu. Ovo mi je jedan od najdražih mečeva“, rekao je Novak. „Meč je mogao da ode i na drugu stranu. Svi koji su gledali mogli su da vide da je samo nekoliko detalja odlučilo pobednika. Do poslednjeg udarca nisam znao da li ću dobiti. Verovao sam u to, ali sam znao da je i on veoma blizu trijumfa. Imao je svoje šanse. Zbog ovakvih mečeva živimo i radimo“.

Statistika: as poeni (23-9), dvostruke servis greške (4-4), direktni poeni (73-73), neiznuđene greške (42-42), broj osvojenih poena (195-191).

Novak će u svom petom finalu Vimbldona u karijeri igrati protiv 8. nosioca, Kevina Andersona, koji je posle nepunih sedam sati igre u petak savladao Džona Iznera rezultatom 7:6, 6:7, 6:7, 6:4. 26:24.

Biće to sedmi međusobni duel između Novaka i tenisera iz Južne Afrike, a prednost od 5-1 je na strani srpskog igrača.

Ova dvojica tenisera ujedno su odigrali i dva najduža polufinala u istoriji najprestižnijeg turnira.

Finale Vimbldona je na programu u nedelju od 15 časova po srednjeevropskom vremenu.

Plasmanom u finale trećeg gren slema sezone Novak je obezbedio skok na 11. poziciju ATP liste. Ako sutra trijumfuje protiv Andersona vratiće se u Top 10 svetske rang liste.

Podeli post