Novak posle tri časa igre u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva SAD

Novak posle tri časa igre u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva SAD

Četvrtom pobedom u Njujorku Novak se plasirao u svoje 12. uzastopno četvrtfinale u 2015. godini.

Šampion US Opena iz 2011. godine je posle izuzetne borbe u četvrtom kolu savladao 23. nosioca, Španca Roberta Bautistu Aguta rezultatom 3:1, po setovima 6:3, 4:6, 6:4, 6:3.

Okršaj u večernjem terminu na Artur Eš stadionu je trajao tri časa i tri minuta, tokom kojih je španski teniser pokazao da se nije slučajno plasirao među 16 najboljih na poslednjem gren slemu sezone.

Novak je prvi bio u prilici da dođe do brejka (četvrti gem), ali je Bautista Agut spasio sve četiri brejk lopte i izjednačio rezultat na 2:2. U osmom gemu srpski teniser je sa dva fantastična direktna poena konačno slomio otpor raspoloženog rivala i došao do prvog brejka u susretu, 5:3. U sledećem je isti potvrdio za prednost od 1:0 posle 46 minuta.

U trećem gemu drugog seta Novak je iskoristio tri greške Španca, oduzeo mu servis i poveo sa 2:1, potom i 3:1. Pri vođstvu od 4:2 prvi nosilac se suočio sa padom koncentracije, što je Španac znao da iskoristi, vezao četiri gema (dva brejka) i neočekivano izjednačio rezultat na 1:1 u setovima.

Srećom, Novak je u drugom gemu trećeg seta prekinuo seriju od 5-0 Bautiste Aguta i najavio preokret situacije na terenu u svoju korist. Ključni brejk u setu prvi teniser sveta je zaradio u petom gemu, koji mu je pet gemova kasnije doneo 6:4 i 2:1 u setovima.

Najviše brejkova videli smo u četvrtom setu, čak šest. Prvi je pripao Novaku u uvodnom gemu, Bautista Agut se vratio u četvrtom (2:2). Tokom naredna tri gema Novak je stvorio zalihu od dva brejka, Španac je jedan vratio u osmom i to je bilo sve što mu je srpski teniser dozvolio do kraja.

„Čestitam Bautisti na sjajnom turniru. Bio je ovo odličan meč, on se neverovatno borio. Imao sam set i brejk prednosti. Nisam to iskoristio i kažnjen sam gubitkom drugog seta. U trećem i četvrtom setu sam se vratio i trijumfovao. Ovo je velika pobeda za mene, uživao sam na terenu“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (8-3), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (42-34), neiznuđene greške (37-28), ukupno osvojenih poena (130-110).

U svom 26. gren slem četvrtfinalu u karijeri Novak će u utorak igrati protiv još jednog Španca, Felisijana Lopeza (18), koji je rezultatom 3:0 eliminisao Italijana Fabija Fonjinija.

Novak i Lopez su se sastajali pet puta do sada, srpski igrač vodi sa maksimalnih 5-0, a poslednji međusobni duel su odigrali pre nepune tri godine u Šangaju.

Fotografija: Getty Images

Podeli post