Novak posle velike borbe savladao Vitena!


Novak Đoković plasirao se u osminu finala US Opena, nakon što je u subotu posle podne po lokalnom vremenu neočekivano teško savladao Džesa Vitena iz SAD rezultatom 3:1, po setovima 6:7 (2:7), 6:3, 7:6 (7:2), 6:4.

Pre početka susreta bilo je teško zamisliti da će kvalifikant i 276. igrač sveta, koji do ovogodišnjeg US Opena nikada nije igrao glavni žreb na nekom Grend Slem turniru, naterati Novaka da na terenu provede čak tri časa i 28 minuta.

Vlasnik atomski jakih i preciznih forhend udaraca učinio je sve, borio se za veliko iznenađenje, ali mu ni sjajna podrška sa tribina nije pomogla da dođe do senzacije. Novak, koji se nikada ranije nije sastajao sa Vitenom, uspeo je da odoli velikom izazovu, i nakon vidne neverice na licu u nekoliko navrata, u svoju korist izađe na kraj sa 26-godišnjim Amerikancem.

U prvom setu viđeno je čak šest brejkova. Najpre je Viten oduzeo servis Đokoviću, da bi potom srpski teniser uzvratio dvostruko i poveo sa 5:2. četiri naredna gema pripala su razigranom Amerikancu koji stiže do vođstva od 6:5 i servisa za 1:0. Pritisak je bio prevelik da bi se set tako lako okončao. Novak pravi brejk i poravnava rezultat na 6:6.

Srbin je taj-brejk odigrao ispod svog nivoa, sa dosta grešaka. Kao rezultat toga, Viten dolazi do tri mini-brejka i 1:0 u setovima nakon 7:6 (7:2).

Posle dramatičnog prvog seta, niko nije mogao ni da pretpostavi da isto sledi u drugom. Ponovo velika borba i ponovo čak šest brejkova! Ovog puta, Novak je bio taj koji je ostvario “visoku” prednost od dva brejka na startu i poveo sa 3:0. No, Viten je nastavio plejadu snažnih forhenda, anulirao brejkove i izjednačio na 3:3. U nastavku sledi Novakova serija od dva oduzimanja servisa i dobijanja seta rezultatom 6:3.

Ljuta bitka nastavila se u trećem setu, u kome u prvih deset gemova nije bilo brejkova. U jedanaestom gemu američki igrač, nošen ovacijama iz publike, pravi brejk i kao u prvom dobija šansu da na svoj servis stigne do novog seta. Međutim, Novak opet pojačava tempo kada je najpotrebnije, obezbeđuje igranje taj-brejka, koji je ovog puta odigrao znatno sigurnije i nakon 7:2 poveo u setovima sa 2:1.

četvrti set odlučivale su nijanse. Prvi je popustio Viten, Novak dolazi do brejka u devetom gemu, i na svoj servis u narednom stiže do pobede nad najprijatnijim iznenađenjem turnira u muškoj konkurenciji.

Tokom meča odigrano je 278 poena, od kojih je 145 pripalo Novaku. Srpski teniser načinio je 53 neiznuđene greške, devet manje od Vitena, koji je bio uspešniji po pitanju direktnih poena: 42-31.

„Bilo je teško igrati protiv tenisera koga ne poznajem. Nikada ga nisam video, a onda se on pojavio i počeo da prikazuje sjajne udarce sa osnovne linije i da vraća odlične riterne. Iznenadio me je, što je bilo nezgodno, ali sam uspeo da pronađem pravi pristup na njegovu agresivnu igru i na kraju pobedim“, rekao je Novak.

„Tokom meča pitao sam se ko je tu četvrti igrač sveta. Bila je to zaista teško izvojevana pobeda. čak i da je Viten pobedio, ne bi bilo nezasluženo. Ovo je zaista bio izazov“.

Za plasman u čertvrtfinale Otvorenog prvenstva SAD, Novak će se u ponedeljak boriti sa 15. nosiocem turnira, Radekom Štepanekom. česki teniser bio je bolji od Nemca Filipa Kolšrajbera (23) rezultatom 3:1.

Đoković i Štepanek odigrali su četiri međusobna duela do sada, iz kojih je Novak tri puta izašao kao pobednik.

„Radek je vrlo nezgodan rival, ali imam pozitivan skor i znam kako treba igrati protiv njega. Najvažnije je da u tom meču igram na svom nivou, jer ću u tom slučaju imati dobre šanse za uspeh. Takođe se nadam da nećemo igrati duel u pet setova i da ću ponovo trijumfovati“, naglasio je četvrti favorit za titulu na US Openu.

Podeli post