Novak preko Nišikorija do finala Mastersa u Madridu!

Novak preko Nišikorija do finala Mastersa u Madridu!

Četvrta ovonedeljna pobeda približila je Novaka na svega jedan korak od druge titule u Madridu, 64. u karijeri.

Najbolje rangirani teniser sveta je u subotu uveče zabeležio osmi trijumf nad Japancem Keijem Nišikorijem (ATP #6) u okviru drugog polufinala „Mutua Madrid Open“-a – 6:3, 7:6 (7:4).

Nišikori je pružao izuzetan otpor tokom čitavog meča. Već u uvodnom gemu naterao je Novaka da spašava tri brejk lopte, a nije mu dozvolio da u prvih šest gemova dođe do direktnog poena. Novak u osmom gemu nije uspeo da iskoristi prvu brejk loptu, ali mu je druga donela prvo rezultatsko otcepljenje – 5:3. U narednom servis gemu Novak je potvrdio brejk i poveo sa 1:0 posle 40 minuta.

Činilo se da će i drugi period igre biti rešen nakon brejka koji je Novak stekao u petom gemu. Ipak, Nišikori je pri vođstvu Novaka od 5:4 odigrao sjajan gem, došao do prvog brejka i izjednačio na 5:5. Prvi nosilac je u taj-brejku bio na visini zadatka i posle ukupno jednog časa i 59 minuta stigao do 90. finala u karijeri.

„Mislim da je Kei počeo meč izuzetno dobro, očigledno je znao svoj plan igre i šta želi na terenu, a to je sprovodio veoma efikasno od samog početka. Znao sam da će biti težak duel, osećao je lopticu dobro, trudio se da bude agresivan na svakoj kraćoj loptici i završava poene. U taj-brejku drugog seta sam igrao čvrsto, znao sam da sam propustio četiri meč lopte, ali sam bio psihički čvrtst posle toga. Za samopouzdanje je dobro da mentalno prođete kroz takve trenutke. Ponosan sam što sam prevazišao ovakav izazov“, izjavio je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (5-1), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (22-30), neiznuđene greške (18-27).

Novak će se u nedelju od 18:30h boriti za svoju drugu titulu u Madridu, a protivnik će mu biti branilac titule Endi Marej (2).

Britanac je u prvom polufinalnom duelu eliminisao četvorostrukog šampiona, Španca Rafaela Nadala (5) rezultatom 7:5, 6:4.

„Marej u poslednje vreme igra odlično na šljaci“, rekao je Novak. „Dokazao je da je trenutno jedan od najboljih na ovoj podlozi. Odigrali smo mnogo finala i sada se naše rivalstvo nastavlja. Radujem se duelu sa Endijem“.

U dosadašnjim susretima protiv Mareja Novak vodi sa 22-9. Poslednji put rekete su ukrstili u finalu ovogodišnjeg Australijen Opena u kojem je trijumfovao Srbin (6:1, 7:5, 7:6).

Ukoliko u nedelju trijumfuje u prestonici Španije Novak će doći do 29. titule iz Masters serije u karijeri i biće nagrađen sa maksimalnih 1000 ATP poena (trenutno ima 600).

Fotografija: Getty Images

Podeli post