Novak sa tri puta po 6:4 počeo odbranu titule

Auto Draft

Svoje jedanaesto učešće na najprestižnijem gren slem turniru najbolji teniser sveta otvorio je trijumfom.

Novak je u prvom kolu Vimbldona bez izgubljenog seta savladao 33. tenisera sveta, Nemca Filipa Kolšrajbera – 6:4, 6:4, 6:4 i na taj način odneo prvu od potrebnih sedam pobeda na putu ka odbrani titule iz 2014. godine.

Upravo ovaj meč je otvorio program na centralnom terenu 129. izdanja popularnog „The Championships“-a, a trajao je dva časa i tri minuta.

„Lepo je ponovo biti na ovom turniru. Centralni teren ne daje ništa drugo osim osećaja privilegije igranja u takvoj atmosferi, naročito kada kao branilac titule otvarate turnir. Imao sam izuzetno nezgodnog rivala na startu. Uspeo sam da ostanem fokusiran i dobijem taj meč“, rekao je Novak posle susreta.

Teniseri su u uvodnom periodu meča razmenili po jedan brejk. Nakon stabilne igre sa obe strane u nastavku, Novak je u desetom gemu oduzeo servis rivalu i posle 44 minuta otišao na pauzu sa vođstvom od 6:4.

U drugom setu se igrao gem za gemom, teniseri su sigurno čuvali svoj početni udarac, da bi deseti gem (na servis protivnika) Novaku ponovo doneo osvajanje seta i prednost od 2:0.

Slično prvom setu, situacija na terenu se razvijala i u trećem. Novak je poveo sa 3:1, Kolšrajber izjednačio na 3:3 i onda je ponovo odluka pala u poslednjem, desetom gemu.

Nakon ukupno 54. meča na Vimbldonu Novak ima odnos pobeda i poraza, 46-8.

Statistika: as poeni (12-6), dvostruke servis greške (1-4), direktni poeni (36-25), neiznuđene greške (21-22).

Rival srpskog tenisera u drugom kolu Vimbldona (sreda) biće Finac Jarko Nieminen koji je posle maratonske borbe srušio bivšeg šampiona, Australijanca Lejtona Hjuita – 3:6, 6:3, 4:6, 6:0, 11:9.

Novak protiv Nieminena (91. na ATP listi) vodi sa 5-1.

Fotografija: Getty Images

Podeli post