Pobedom nad 21. nosiocem Kajlom Edmundom iz Velike Britanije rezultatom 4:6, 6:3, 6:2, 6:4, Novak se plasirao u osminu finala Vimbldona.

Meč je trajao dva časa i 53 minuta, a 12. nosilac se posle nešto slabijeg starta i gubitka prvog seta vratio u duel i zabeležio četvrti trijumf nad osam godina mlađim Britancem.

Imao je Novak prvi brejk lopte u drugom gemu prvog seta, ali se Edmund izvukao iz neugodne situacije na startu i izjednačio na 1:1. Britanac je u sedmom gemu iskoristio četvrtu priliku i došao do brejka koji mu je posle 48 minuta doneo osvajanje uvodnog seta rezultatom 6:4.

Novak je bio bolji igrač na terenu tokom kompletnog drugog seta, a nagrada je stigla u osmom gemu u kojem je iskoristio četvrtu brejk loptu za vođstvo od 5:3. Nakon sledećeg gema poravnao je rezultat u setovima na 1:1.

Najbolje rangiranom teniseru Velike Britanije je u trećem setu bilo sve teže da nađe odgovor na sjajnu igru Novaka, koji je brejkovima u uvodnom i sedmom gemu došao do vođstva od 2:1.

U sedmom gemu četvrtog seta Novaku je pri 15-40 na servis protivnika „ukraden“ brejk greškom sudije, koji nije video da je loptica dva puta pala u Edmundovom polju pre nego što je ovaj vratio na Novakovu stranu. Umesto vođstva i servisa srpskog tenisera, Britanac je poveo sa 4:3. Novak je naredni gem dobio bez izgubljenog poena, a potom je stigla pravda. Novi brejk našeg tenisera koji je posle svog servis gema pretvorio u 61. pobedu na terenima „All England Club“-a.

„Bio je ovo jedan zaista težak meč. Edmund igra odličan tenis u poslednje vreme. Napredovao je dosta u svojoj igri, naročito na bekhendu. Forhend mu je oduvek bio jako oružje. Nije bio lak zadatak za mene ali sam uspeo da se vratim posle gubitka prvog seta. Nakon one sporne lopte krajem četvrtog seta sam morao da ostanem miran, uspeo sam u toj nameri i tri gema kasnije stigao do pobede“, rekao je Novak posle susreta.

Za mesto u četvrfinalu „The Championships“-a, Novak će u ponedeljak igrati protiv Karena Kačanova (ATP #40). Ruski teniser je imao dva seta zaostatka protiv Amerikanca Frensisa Tiafoa, ali je na maestralan način uspeo da se vrati i slavi rezultatom 4:6, 4:6, 7:6, 6:2, 6:1.

Biće to njihov prvi međusobni okršaj u karijeri.

Fotografija: AP

Podeli post