Novak protiv Federera u finalu završnog turnira u Londonu!

Auto Draft

I posle četvrtog meča na ATP World Tour Finalu u Londonu, Novak je neporažen.

Nakon tri pobede u grupi A, najbolji teniser sveta je u polufinalu savladao Japanca Keija Nišikorija (4) rezultatom 2:1, po setovima 6:1, 3:6, 6:0 i plasirao se u svoje treće uzastopno finale na poslednjem turniru u sezoni.

Iako je dobio prvi set i drugi otvorio brejkom, Novak se suočio sa blagim padom u igri koji je Nišikoriju iskoristio i obezbedio izjednačenje. Očekivano, Novak se u trećem setu „probudio“, nastavio tamo gde je stao u prvom i rutinski priveo susret kraju u svoju korist.

Novak je ponovo odlično ušao u meč i već u četvrtom gemu stigao do brejka. Na krilima sjajnog servisa (samo dva poena izgubio kada servira) i svoje dobre igre, nije dozvolio Nišikoriju da se vrati u prvi set. Uspeo je srpski teniser da do kraja seta napravi još jedan brejk i tako produži seriju od pet vezanih osvojenih gemova za konačnih 6:1 posle 23 minuta.

Drugi set doneo je momentalni brejk Novaka, ali je Nišikori u narednom gemu uspeo da oduzme servis srpskom teniseru. Ovaj brejk doneo je značajnu inekciju samopouzdanja Japancu, koji je u nastavku seta igrao dosta bolje od Novaka. Srpskog tenisera je prestao da služi servis, a Nišikori je to iskoristio napravivši brejk u osmom gemu. U narednom je servirao za set i uspeo da stigne do izjednačenja.

Nakon što je u prvom gemu odlučujućeg seta spasio dve brejk lopte Novak je u nastavku pokazao igru na kakvu smo navikli, naterao Nišikorija da počne da niže greške i sa maksimalnih 6:0 došao do trijumfa i 400 ATP poena.

Meč je trajao jedan čas i 27 minuta.

„Koncentracija mi je opala posle dvostruke servis greške u drugom gemu drugog seta. Ne smem da dozvolim da mi se to dogodi sutra u finalu,“ rekao je Novak. „Kei je igrao odlično, ovo mu je sigurno najbolja sezona u karijeri do sada, ali je napravio nekoliko dvostrukih servis grešaka u važnim trenucima susreta u trećem setu.“

Statistika susreta: as poeni (3-3), dvostruke servis greške (2-6), direktni poeni (14-18), neiznuđene greške (13-25).

U finalu završnog turnira Novak će u nedelju od 19 časova (po našem vremenu) igrati protiv Švajcarca Rodžera Federera (2) koji je spasio četiri meč lopte u pobedi nad zemljakom Stanislasom Vavrinkom (3) – 4:6, 7:5, 7:6 (7:6).

Srpski teniser protiv Federera ima odnos pobeda i poraza 17-19.

Da podsetimo, Novak u Londonu brani titulu (pobeda u finalu nad Nadalom rezultatom 6:3, 6:4).

Fotografija: Getty Images

Podeli post