Novaku pripao maraton protiv Švarcmana

Tri sata i 19 minuta Novak je proveo na terenu da bi se plasirao u osminu finala Rolan Garosa.

Drugi nosilac i branilac titule u Parizu je posle pet odigranih setova u svoju korist okončao najveći izazov na turniru do sada i iz daljeg toka takmičenja izbacio 41. igrača ATP liste, Dijega Švarcmana rezultatom 5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1.

Motivisani Argentinac pokazao je na terenu sve što je Novak najavio u intervjuu pre meča – eksplozivnost, brzinu i odlično snalaženje na šljaci. Tokom prva tri seta bio je i te kako dostojan i opasan protivnik, da bi nakon toga Novak preuzeo inicijativu i očekivano trijumfovao.

Švarcman je do prvog seta došao posle preokreta. Nakon što je u četvrtom gemu prvi stigao do brejka a potom i prednosti od 4:1, Novak je dopustio rivalu da se vrati i izjednači. Neočekivanim padom u jedanaestom servis gemu srpski teniser je bez osvojenog poena poklonio brejk Argentincu, a zatim i prvi set (5:7).

U prvoj polovini drugog seta teniseri su servis gemove osvajali prilično sigurno. U osmom gemu odigrano je čak petnaest poena, a Novak je iskoristio šestu brejk loptu i nešto kasnije stigao do izjednačenja.

Argentinac je nastavio da igra agresivan tenis i u trećem setu. Slično drugom delu meča, samo sa obrnutim ulogama, svoj trenutak je dočekao u osmom gemu, oduzeo servis Novaku, potom spasio četiri brejk lopte i došao do nove prednosti u setovima.

Četvrti set Novak je odigrao u svom stilu, sa sjajnim procentom i realizacijom prvih i drugih servisa, više direktnih poena i manje grešaka od svog rivala. Tri brejka naspram Švarcmanovog jednog za ekspresnih 6:1.

Set odluke u celosti je bio u rukama drugog nosioca turnira. Tri brejka i novih 6:1.

„Uslovi za igru bili su dosta teški danas. Dijegu je to više prijalo, bolje se snašao u prva tri seta. Verovao sam u sebe čak i kada sam gubio, znao sam da nešto mora da se dogodi kako bih preokrenuo dešavanja na terenu u svoju korist. To se dogodilo na početku četvrtog seta kada sam preuzeo kontrolu i sačuvao je do kraja“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (7-4), dvostruke servis greške (1-5), direktni poeni (43-26), neiznuđene greške (55-58), broj osvojenih poena (153-114).

Noletov protivnik u osmini finala Otvorenog prvenstva Francuske (nedelja) biće 19. nosilac Albert Ramos Vinjolas (H2H 3-0). Španac je takođe posle pet setova nadigrao Lukasa Puja (Francuska, 16).

Fotografija: Icon Sport

Podeli post