Kakva igra srpskih tenisera na ATP kupu u Australiji!

Nakon pobeda nad Južnom Afrikom, Francuskom, Čileom i Kanadom, teniseri Srbije su u polufinalu srušili i Rusiju. I to na kakav način!

Dušan Lajović (ATP #34) i Karen Kačanov (ATP #17) prvi su izašli na teren i odigrali jedan od najboljih mečeva na ATP kupu. Trijumf je pripao našem teniseru rezultatom 7:5, 7:6 (7:1).

Nakon podviga Lajovića, Nole i Danil Medvedev odigrali su pravi triler, koji je ujedno bio i prvi susret dvojice igrača iz Top 5 na turniru. Srbin je pokazao izuzetnu igru i slavio posle lavovske borbe rezultatom 6:1, 5:7, 6:4, čime je doneo konačnu pobedu svom timu.

Novak je tajfunski prošao kroz prvi set ne dopustivši Medvedevu da dođe do bilo kakvog rešenja za povratak u set nakon brejka pretrpljenog u četvrtom, zatim i šestom gemu.

Iako je Medvedev na svoj servis gem u uvodnom gemu imao 40:0, Novak je vezao pet poena i došao do brejka. U maratonskom drugom gemu odigrana su 22 poena, a ruski teniser je iskoristio četvrtu brejk loptu i izjednačio na 1:1. Ovaj gem kao da je prelomio ishod drugog seta. Sa još jednim brejkom u nastavku Medvedev je došao do 4:1. Uspeo je Novak da se vrati, izjednači na 4:4, ali je poklekao u dvanaestom gemu. Rus posle 76 minuta igre dolazi do 7:5.

Odlučujući set odigran je u atmosferi koja je slična onoj na fudbalskim stadionima. Srpske zastave vijorile su se sa svih delova tribina a Novak je prvi došao do brejka, u petom gemu. Iako je sama završnica duela bila za infarkt, ispostavilo se da je ovo bio ključni gem koji je Srbiji doneo finale u Sidneju.

„Bio je ovo nestvaran meč. Juče sam proveo na terenu skoro tri sata, danas gotovo identično. Mnogo razmena, čak više nego juče. Potpuno iscrpljujuće. Medvedev je jedan od najboljih igrača na svetu. On je bio najveći izazov do sada. Vodili smo veliku borbu od prvog do poslednjeg poena. Hvala mojim Srbima na neverovatnoj podršci danas“, rekao je Novak posle susreta.

Pobeda u dva sata i 47 minuta dugom polufinalu donela je Novaku novih 180 ATP poena, tako da je do sada na ATP kupu zaradio ukupno 430.

Finale je na programu u nedelju od 08:30h po srednjeevropskom vremenu, a poslednja prepreka našim teniserima biće Španija, koja je u drugom polufinalu bila bolja od domaćina Australije.

Fotografija: ATP Tour

Podeli post