Novak protiv Federera u velikom finalu Vimbldona!

Pobedom nad Gaskeom Novak se plasirao u veliko finale Vimbldona!

Najbolji teniser sveta je na korak od odbrane titule na najprestžnijem teniskom turniru današnjice.

Novak je u prvom polufinalnom duelu 129. izdanja Vimbldona bez izgubljenog seta trijumfovao protiv 21. nosioca, Rišara Gaskea rezultatom 7:6 (7:2), 6:4, 6:4 i plasirao se u svoje četvrto finale trećeg gren slema sezone (na vimbldonskoj travi je bio šampion 2011. i 2014. godine).

Susret je trajao dva sata i 20 minuta.

Prvi brejk u meču pripao je Novaku. Dogodio se već u drugom gemu, nakon čega je Francuz uzvratio na isti način. U nastavku su teniseri čuvali rezultatsku ravnotežu što je dovelo set do taj-brejka. Sa dva mini brejka više u trinaestom gemu Novak je ubedljivim rezultatom od 7-2 stigao do vođstva u setovima.

Nalet iz uvodnog seta prvi nosilac je preneo na drugi. Već u prvom gemu Novak je oduzeo servis Gaskeu, zatim i poveo sa 2:0. Imao je Srbin u trećem gemu novu priliku za brejk, ali je istu propustio. Nakon što je u četvrtom gemu spasio dve brejk lopte, Novak je sigurnim koracima išao ka prednosti od 2:0.

Odlična igra donela je Novaku brejk u trećem gemu trećeg seta koji je nešto kasnije značio i pobedu za prvog igrača ATP liste.

„Odličnu partiju sam prikazao s obzirom na okolnosti. Gaske je imao odličan turnir i zasluženo se našao u polufinalu. Prvi set je odlučio, mogao je da ode i u njegovu korist. Što se tiče problema sa levim ramenom, nije ništa bitno u pitanju, biću dobro za naredni meč“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (12-6), dvostruke servis greške (2-6), direktni poeni (46-36), neiznuđene greške (22-19).

U reprizi prošlogodišnjeg finala Nole će u nedelju od 15 časova (po našem vremenu) igrati protiv Rodžera Federera (Švajcarska, 2) koji je rezultatom 7:5, 7:5, 6:4 nadigrao Endija Mareja (Velika Britanija, 3).

Novaka deli samo jedna pobeda od egala sa Federerom u međusobnim duelima (trenutno je 20-19 za Švajcarca). Srpski teniser se tri puta ove godine sastajao sa Federerom. Najpre je poražen u finalu Dubaija, da bi potom trijumfovao u mečevima za titulu u Indijan Velsu i Rimu.

„Definitivno sanjam svoj san na Vimbdlonu, igraću četvrto finale na jednom od najlepših teniskih terena. Imam odgovornost ako pogledate sve legende i tenisku elitu koja je bila u finalu, velika je čast biti tu, zato ću se potruditi da izvučem najbolje iz sebe“, završio je Novak.

Fotografija: Getty Images

Podeli post