Poraz Noleta u finalu US Opena posle nepunih pet časova vrhunske borbe

Nole nije uspeo da odbrani titulu na US Openu.

U maratonskom finalu Otvorenog Prvenstva SAD Novak je poražen od novog trećeg tenisera sveta, Britanaca Endija Mareja koji je osvojio svoju prvu Gren Slem titulu u karijeri – 6:7 (10:12), 5:7, 6:2, 6:3, 2:6.

Tokom četiri časa i 54 minuta igre finalisti su nam pružili sve ono što se očekuje od vrhunskog teniskog meča.

Nole je posle 0:2 u setovima uspeo da se na njemu svojstven način potpuno vrati u duel i izjednači na 2:2. Međutim, nije imao dovoljno snage da sjajnom Mareju zada finalni udarac i dođe do svoje šeste Gren Slem titule.

Strašan prvi set. Vetar je u velikoj meri uticao na razvoj situacije na terenu, ali to nimalo nije umanjilo kvalitet borbe dvojice gladijatora. Novak je otvorio duel svojim servisom i pretrpeo brejk bez izgubljenog poena. Vratio se odmah u narednom gemu i izjednačio na 1:1. Sa dve duple servis greške Novak je poklonio peti gem Mareju a potom i prednost od 4:2. U osmom gemu srpski teniser ponovo oduzima servis Škotu i donosi novo poravnanje – 4:4. Kako je meč odmicao gledali smo sve bolji tenis. Nakon četiri gema bez brejkova usledio je taj-brejk za infarkt. Posle 22 neverovatna poena, Novak je spasio pet set lopti. Međutim, Marej koristi šestu i posle jednog časa i 27 minuta stiže do vođstva od 1:0 i velike psihološke prednosti.

Prepun samopouzdanja Marej je ušao u drugi set u kojem posle sjajne igre u ofanzivi i defanzivi dolazi do dve brejka i 4:0. Činilo se da će semafor ubrzo pokazati 2:0. Novak nije tako mislio. Najpre je anulirao prvi brejk i smanjio na 4:1, da bi u devetom gemu vratio i drugi brejk a potom izjednačio na 5:5 i potpuno se vratio u set. Nažalost, sreća mu je okrenula leđa u dvanaestom gemu, kada treći nosilac pravi novi brejk, što je automatski značilo 2:0 u setovima (7:5).

Čak ni ovako težak udarac nije pokolebao i obeshrabrio Noleta. Bio mu je samo dodatni motiv za magiju koja je usledila. U prvom gemu trećeg seta Novak je propustio dve brejk lopte. U trećem je propušteno nadoknadio, došao do brejka i od tada više ništa nije bilo isto. Srbin je u šestom gemu spasio dve brejk lopte, a odmah u sledećem ponovo oduzeo servis Mareju i konačno osvojio set i smanjio na 2:1 (6:2).

Četvrti set počeo je onako kako se samo poželeti može. Marej nije mogao da nađe pravo rešenje za Novaka u naletu, koji je preuzeo potpunu kontrolu nad susretom. Brejk u prvom gemu fantastični Novak je vešto čuvao sve do samog kraja kada je isti udvostručio za 6:3 i izjednačenje u setovima, 2:2!

U odlučujući set bolje je ušao Marej. U uvodnom gemu oduzeo je Novaku servis, a zatim je identično učinio u trećem gemu za velikih 3:0. Uspeo je naš teniser da vrati jedan brejk i smanji na 3:2, ali tada protivnik ponovo pravi brejk koji ga je potpuno približio najvećem uspehu u karijeri.

„Čestitam Endiju na prvoj Gren Slem tituli, koju je apsolutno zaslužio. Hvala mom timu, porodici, prijateljima i svima onima koji su bili uz mene u protekle dve nedelje. Dao sam sve od sebe. Bio je ovo još jedan fantastičan meč, novo finale Gren Slema. Zadovoljstvo je bilo igrati ovde“, rekao je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

Statistika: as poeni (7-5), dvostruke servis greške (5-4), direktni poeni (40-31), neiznuđene greške (65-56).

Pred Noletom je pauza od tri nedelje. Povratak na teren drugog tenisera sveta očekuje na „China Open“-u u Pekingu, gde je trijumfovao 2009. i 2010. godine.

S obzirom da prošle godine nije igrao u Kini zbog povrede, Novak ne brani poene.

Photo: Getty Images

Podeli post