Poraz Novaka od Vavrinke u četvrtfinalu Australijen Opena posle četiri sata igre

Poraz Novaka od Vavrinke u četvrtfinalu Australijen Opena posle četiri sata igre

Novak nije uspeo da dođe do pete pobede na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Australije i plasira se u polufinale prvog Gren Slema sezone, na kojem brani titulu iz 2013. godine.

U maratonskom meču četvrtfinala koji je trajao tačno četiri časa Novak je posle velike borbe poražen od osmog nosioca, Švajcarca Stanislasa Vavrinke rezultatom 2:3, po setovima 6:2, 4:6, 2:6, 6:3, 7:9.

Strpljivom igrom i preciznim udarcima, Nole je naterao Vavrinku da napravi veliki broj neiznuđenih grešaka i brejkom u šestom gemu došao do prednosti od 4:2. Sa još jednim brejkom u poslednjem gemu, branilac titule je ubedljivo dobio prvi set rezultatom 6:2.

U drugom setu, Švajcarac je znatno podigao nivo igre, manje je grešio i prvi je došao do brejka u sedmom gemu. Do kraja ovog perioda igre Novak nije uspeo da vrati brejk i drugi set je zasluženo pripao Vavrinki, 6:4.

Novak je tokom trećeg seta bio vidno nervoza, što ga je „nateralo“ da načini veliki broj neiznuđenih grešaka. Sa druge strane, Vavrinkina igra i dalje je bila na vrhunskom nivou. Švajcarac je dva puta uspeo da napravi brejk i povede sa 2:1 u setovima.

Na gotovo svaki gem Švajcarca Novak je bio na poen, dva od brejka, ali se Vavrinka svaki put bolje znalazio u završnici. U osmom gemu, Nole posle 25 gemova konačno uspeva da napravi novi brejk, a potom i susret uvede u odlučujući set.

Peti set trajao je 79 minuta. Prvi je do brejka stigao Novak u trećem gemu, da bi Švajcarac uzvratio istom merom u narednom. U samoj završnici Vavrinka je iskoristio greške Novaka i brejkom u poslednjem gemu došao do velike pobede nad drugim nosiocem i plasmana u polufinale gde će igrati protiv 7. nosioca, Čeha Tomaša Berdiha.

„Ovo je sport. On je pokazao mentalnu snagu, iskoristio je svoje šanse i zaslužio da pobedi danas. Zna kako se igraju veliki mečevi”, rekao je Novak. „Kao i pre godinu dana trudio sam se da izađem iz meča kao pobednik, ali ovaj put nisam uspeo. Naravno da sam razočaran, ali sutra je novi dan i moram da prihvatim da ne mogu uvek da pobeđujem. Mogu da budem ponosan na to što sam dao sve od sebe. Tenis je bitka i jedan od nas mora da izgubi. On je danas bio bolji i pobedio je”.

Statistika meča: as poeni (7-17), dvostruke servis greške (1-5), direktni poeni (45-51), neiznuđene greške (60-60).

Fotografija: Getty Images

Podeli post