Poraz Novaka u 2. kolu Australijen Opena posle petočasovnog maratona

Poraz Novaka u drugom kolu Australijen Opena posle petočasovnog maratona

Prvi gren slem sezone neočekivano je ostao bez branioca titule i šestostrukog šampiona već u drugom kolu.

Novak je posle četiri časa i 48 minuta velike borbe poražen od Denisa Istomina iz Uzbekistana rezultatom 2:3, po setovima 6:7 (8:10), 7:5, 6:2, 6:7 (5:7), 4:6.

Susret između drugog i 117. igrača ATP liste obeležili su senzacionalna igra Uzbekistanca i veliki broj grešaka Novaka, koje su najviše doprinele krajnjem ishodu meča.

Neobičan početak meča za drugog nosioca turnira. Već u prvom gemu odigrana su 22 poena, a Novak je spasio čak šest brejk lopti. Agresivna igra Istominu je donela rezultat u sedmom gemu, u kojem je stigao do brejka i prednosti od 3:4. U gemu koji je usledio Novak je iskoristio treću brejk priliku i izjednačio na 4:4. Srpski teniser je u taj-brejku propustio dve set lopte, Istomin je to kaznio i poveo sa 0:1 (8:10) nakon jednog časa i 25 minuta igre.

Teniser iz Uzbekistana nije popuštao ni u drugom setu. Što je najvažnije, Novak mu nije dozvolio da dođe do prilike za brejk. Srpski teniser je svoj trenutak dočekao u jedanaestom gemu. U 54. minutu seta je oduzeo servis protivniku, poveo sa 6:5, a potom na svoj servis bez izgubljenog poena izjednačio rezultat u setovima na 1:1 posle nepunih sat vremena.

Novak je u trećem setu bio mnogo sigurniji na terenu, smanjio broj grešaka, tri puta uzeo gem na servis Istomina i posle jednog pretrpljenog brejka poveo u setovima (6:2).

Ponovo je veliki broj grešaka koštao Novaka seta. Uzbekistanac je prvi došao do brejka u drugom gemu četvrtog seta, Novak se u sedmom vratio i obezbedio igranje novog taj-brejka. Istomin je ponovo imao više sreće, iskoristio treću set loptu i posle 65 minuta igre i 6:7 (5:7) meč odveo u odlučujući set.

30-godišnji teniser iz Uzbekistana je u petom gemu petog seta priredio novo iznenađenje, oduzeo servis Novaku i zahvaljujući toj prednosti došao do najveće pobede u karijeri.

„Čestitam Istominu, danas je jednostavno bio bolji i zasluženo trijumfovao. Ovo je jedan od onih dana kada se ne osećate dobro na terenu. Pod takvim okolnostima, on je uradio sve što je trebalo. Izgledalo je da sam posle preokreta počeo da igram bolje, ušli smo u četvrti set, a onda je sve ponovo krenulo nizbrdo. Sve je to sastavni deo sporta“, rekao je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (14-17), dvostruke servis greške (9-3), direktni poeni (68-63), neiznuđene greške (72-61), broj osvojenih poena (193-186).

S obzirom da je branio titulu iz 2016. godine, Novak će izgubiti 1955 poena na novoj ATP listi.

Fotografija: Getty Images

Podeli post