Poraz Novaka u finalu, Vavrinka osvojio prvi US Open

Poraz Novaka u finalu, Vavrinka osvojio prvi US Open

Najbolji teniser sveta nije uspeo da odbrani titulu na US Openu i dođe do svoje trinaeste gren slem titule u karijeri.

Novak, koji je bio postavljen za prvog nosioca u Njujorku, poražen je u finalu poslednjeg gren slema sezone od Švajcarca Stena Vavrinke (3) rezultatom 1:3, po setovima 7:6 (7:1), 4:6, 5:7, 3:6.

Meč odluke na Artur Eš stadionu trajao je tri časa i 54 minuta.

„Čestitke Stenu i njegovom timu. Ovo je potpuno zaslužena pobeda, bio je hrabriji u odlučujućim momentima. On je veliki šampion. Odigrali smo jedan zahtevan meč na fizičkom planu, skoro četiri sata smo proveli na terenu. Na ovakvom nivou igre sitnice odlučuju. Nekoliko nedelja pre početka US Opena sam zadobio povredu, bilo je pitanje da li ću uopšte nastupiti u Njujorku. Da mi je neko rekao da ću pod takvim okolnostima doći do finala, samo bih se nasmejao“, izjavio je Novak.

Novak je odlično ušao u meč, poveo sa 5:2, a potom dozvolio Vavrinki da pri rezultatu 5:3 spasi dve set lopte, dođe do brejka i izjednači na 5:5. Odličan taj-brejk za srpskog tenisera koji je posle 58 minuta poveo sa 1:0.

Uloge na terenu su se zamenile u drugom setu. Vavrinka je smanjio, a Novak povećao broj neiznuđenih grešaka. Švajcarac je u četvrtom gemu oduzeo servis Novaku, poveo sa 3:1, da bi srpski teniser četiri gema kasnije poravnao na 4:4. Vavrinka je brejkom u desetom gemu došao do 1:1 u setovima posle 47 minuta.

Nakon što je Novak u uvodnom gemu propustio tri brejk lopte, Vavrinka je to kaznio u sledećem i poveo sa 2:0. Novak je u petom gemu uhvatio rezultatski priključak, smanjio vođstvo rivala na 3:2 a potom i izjednačio na 3:3. Ponovo je poslednji (dvanaesti) gem seta presudio i odlučio da Vavrinka ide na novu pauzu sa prednošću od 2:1. Treći set je trajao jedan čas i 16 minuta.

Slično trećem setu, Vavrinka je u drugom gemu oduzeo servis Novaku i poveo sa 2:0, zatim i 3:0. Pri rezultatu 3:1 usledio je medicinski tajm-aut za srpskog tenisera, koji se suočio sa problemom sa žuljevima. Švajcarac je nastavio da pruža odličan tenis u nastavku i pet gemova kasnije došao do svog trećeg gren slem trofeja, prvog na US Openu.

Statistika: as poeni (6-9), dvostruke servis greške (7-3), direktni poeni (30-46), neiznuđene greške (46-51), iskorišćenost brejk lopti (3/17, 6/10), broj osvojenih poena (143-144).

S obzirom da nije uspeo da ponovi uspeh iz 2015. godine i odbrani titulu na Otvorenom prvenstvu SAD, Novak će da novoj ATP listi biti u minusu za 800 poena. Razlika između njega i drugoplasiranog Endija Mareja u ponedeljak će iznositi 4555 poena. Novak, Endi i Sten ujedno su i tri jedina sigurna putnika za završni turnir u Londonu.

Pred Noletom je tronedeljna pauza kada su u pitanju ATP turniri. Prvi teniser sveta na teren će se vratiti 3. oktobra u Pekingu, gradu u kojem ne zna za poraz. U svih šest dosadašnjih učešća u prestonici Kine osvajao je titulu, a pre dvanaest meseci je u meču za trofej srušio Rafaela Nadala ubedljivim rezultatom 6:2, 6:2.

Fotografija: AFP / Getty Images

Podeli post