Poraz Novaka u polufinalu Indijen Velsa

iw_07

Novak je završio nastup na „BNP Paribas Open“-u u Indijen Velsu u polufinalu.

Najbolji teniser sveta je posle dva sata i 50 minuta neizvesne i iscrpljujuće borbe poražen od Argentinca Huana Martina del Potra (7) rezultatom 6:4, 4:6, 4:6.

Ovo je Novakov prvi poraz u 2013. godini nakon 17 uzastopnih pobeda.

Gotovo izjednačena igra tenisera tokom prvog seta koji je trajao 53 minuta. Pri rezultatu 4:3 Novak je propustio čak četiri brejk lopte. Ipak, u desetom gemu je uspeo da iskoristi treću šansu, napravi prvi brejk u susretu i posle 6:4 povede u setovima sa 1:0.

Del Potro je ušao u drugi set mnogo sigurnije i rezultat u vidu brejka stigao je u uvodnom gemu. Novak je u sledećem anulirao brejk i izjednačio na 1:1. Usledila su nova dva brejka za Argentinca, koji je došao do prednosti od 5:2. Jedan brejk Novak je uspeo da vrati, ne i drugi. Del Potro je posle 58 minuta osvojio set rezultatom 6:4 i doneo izjednačenje i pored činjenice da je statistika ovog perioda igre bila na strani Srbina.

U drugom gemu odlučujućeg seta prvi nosilac je oduzeo servis Argentincu a nekoliko minuta kasnije zabeležio vođstvo od 3:0. Razvila se strašna borba sa mnogo dugih i iscrpljujućih poena, a argentinski igrač je vratio brejk a potom izjednačio na 3:3. Del Potro je u devetom gemu slomio snažan otpor Novaka, napravio novi brejk i u sledećem na svoj servis obezbedio mesto u finalu, gde ga čeka Španac Rafael Nadal.

Na pitanje šta je presudilo da dođe do preokreta posle vođstva od 3:0 u trećem setu, Novak je odgovorio: “Njegova borbenost i moj pad koncentracije. Nisam zaslužio da pobedim danas. Kad god sam imao prilike u drugom i trećem setu, propustio sam da ih realizujem praveći neiznuđene greške. Loše sam se kretao, čestitam protivniku na pobedi. Bio je stabilniji u presudnim trenucima, igrao je agresivno, dok sam ja, sa druge strane, napravio mnogo neiznuđenih grešaka i bio sam previše pasivan. Kao što sam i očekivao, bilo je ovo težak meč, tako je kada za protivnika imate igrača njegovih kvaliteta, osvajača Gren Slema.”

Statistika meča: as poeni (5-4), dvostruke servis greške (2-3), direktni poeni (35-25), neiznuđene greške (40-34).

Novak je plasmanom u polufinale prvog Mastersa sezone odbranio svih 360 poena iz 2012.

Da podsetimo, Novak je osvojio turnir u Indijen Velsu 2008. i 2011. godine.

Predstojeće dve nedelje Novak će na Masters turniru „Sony Open Tennis“ u Majamiju braniti titulu. Pre dvanaest meseci, srpski teniser je u finalu bio bolji od Britanca Endija Mareja rezultatom 6:1, 7:6.

Prvi meč u Majamiju Novak će odigrati u noći između petka i subote od 01:00h (po našem vremenu).

Fotografija: AP

Podeli post