Novak nije uspeo da zabeleži šestu ovogodišnju pobedu na Otvorenom prvenstvu Francuske i plasira se u svoje peto finale Rolan Garosa.

U polufinalu drugog gren slema u sezoni Novak je posle dva maratonska dana poražen od četvrtog nosioca Dominika Tima rezultatom 2:3, po setovima 2:6, 6:3, 5:7, 7:5, 5:7.

Meč je trajao ukupno četiri časa i 13 minuta.

Vetar, kiša i loše stanje terena obeležili su prvi dan meča dvojice tenisera. Tim se bolje prilagodio otežanim uslovima i sa dva brejka, u trećem i sedmom gemu, došao do osvajanja prvog seta rezultatom 6:2.

Novak je pronašao svoj ritam u drugom setu. Pri vođstvu od 3:2 usledilo je prvi prekid zbog kiše, a po povratku na teren oduzeo je protivniku servis u osmom gemu, a zatim izjednačio u setovima na 1:1 posle 6:3.

Nakon brejka Tima u četvrtom gemu i vođstva Austrijanca od 3:1, u Parizu je ponovo počela da pada kiša, a sat vremena kasnije odlučeno je da se nastavak susreta pomeri na subotu. Kada je sutradan meč nastavljen, Novak je najpre propustio jednu brejk loptu, da bi se rezultatski vratio u sedmom gemu, potom i izjednačio na 4:4. Imao je srpski teniser u devetom gemu dve šanse za brejk, ali se Tim izvukao, a zatim u dvanaestom gemu iskoristio četvrtu brejk šansu i posle 70 minuta igre set dobio rezultatom 7:5.

Šampion iz 2016. godine je bolje ušao u četvrti set. Oduzeo je servis agresivnom rivalu u trećem gemu, poveo sa 2:1, ali je Tim uzvratio odmah u sledećem. Novak u nastavku pravi novi brejk i dolazi do vođstva od 4:2. Tu prednost nije uspeo da sačuva i Austrijanac izjednačava rezultat na 4:4. Treći brejk u setu Novaku je pripao u jedanaestom gemu, da bi nakon realizacije istog u sledećem došao do 7:5 i 2:2 u setovima.

Tim je prvi došao do brejka u odlučujućem setu i poveo sa 3:1, potom i 4:1. Usledio je pljusak, kada je meč prekinut. Teniseri su se vratili na teren posle jednočasovne pauze, Novak je vratio brejk i smanjio na 4:3, kada je Tim ponovo profitirao na servis Srbina. Pri vođstvu od 5:4 Tim je imao dve meč lopte, Novak je uspeo da anulira obe i izjednači na 5:5. Teniser iz Austrije je u poslednjem gemu susreta iskoristio prvu brejk-meč loptu i plasirao se u drugo uzastopno finale na Rolan Garosu, gde ga kao i prošle godine čeka Rafael Nadal.

„Čestitke Timu koji je uspeo da ostane psihički snažan i stabilan kada je bilo potrebno, ubacivao je loptu kako je trebalo u teren, sa mnogo rotacije i spina. U poslednjem gemu sam imao nekoliko puta prednost i 30:15. Ubacio sam svaki prvi servis, a on je nekako sve vraćao dubokim spinom i rotacijom i potpuno me je izbacivao sa terena,“ rekao je Novak. „Bio sam blizu uzimajući u obzir da sam bio u zaostaku tokom celog meča. Uspeo sam da se vratim. Kada smo danas izašli na teren igrao sam dobro i sada kod ovog poslednjeg prekida. Nažalost, napravio sam nekoliko grešaka u ključnim trenucima, izgubio sam poslednji gem. Meč je završio vinerom. Svaka čast,“ dodao je svetski br.1.

Statistika: as poeni (6-4), dvostruke servis greške (4-4), direktni poeni (39-52), neiznuđene greške (53-60), broj osvojenih poena (159-167).

Novaka povratak na teren očekuje u ponedeljak, 1. jula, kada počinje treći gren slem turnir u 2019. godini, Vimbldon.

Upravo je na travi najprestižnijeg turnira pre dvanaest meseci počeo Novakov povratak u svetski vrh. U finalnom meču najbolji teniser sveta je rezultatom 3:0 savladao Kevina Andersona i sa 21. skočio na deseto mesto ATP liste.

Fotografija: Profimedia

Podeli post