Sjajni Nole u finalu US Opena!

Nole je na samo korak od odbrane titule i 2000 ATP poena na Otvorenom prvenstvu SAD.

Plasman u svoje četvrto finale US Opena Nole (drugi nosilac) izborio je trijumfom u polufinalu nad petim teniserom sveta, Davidom Fererom rezultatom 3:1, po setovima 2:6, 6:1, 6:4, 6:2.

Susret je trajao dva dana a ukupno se igrao dva časa i 32 minuta.

Polufinalni duel počeo je u subotu. Prekinut je zbog loših vremenskih uslova posle 32 minuta igre tokom kojih se bolje snašao španski teniser. Došao je do dva brejka i poveo sa 5:2.

Pri ovom rezultatu organizatori su doneli odluku da okršaj bude nastavljen u nedelju od 17 časova po našem vremenu.

Potpuno druga priča u nedelju. Pretežno sunčano vreme gotovo bez vetra omogućilo je nastavak u normalnim uslovima. Ferer je dobio svoj servis gem i posle ukupno 37 minuta poveo u setovima sa 0:1 (2:6).

U drugom setu Novak je zaigrao fantastično i preuzeo dominaciju na terenu. Najpre je poveo sa 1:0, a potom odličnim riternima zadao probleme rivalu pri servisu, što je rezultiralo brejkovima u drugom i četvrtom gemu za vođstvo od 4:0. U petom gemu Novak je spasio tri vezane brejk lopte Španca i povećao prednost na 5:0. Meč je postajao sve atraktivniji, a do kraja drugog perioda igre teniseri su podelili dva servis gema. 1:1 u setovima posle 6:1 za srpskog igrača.

Na najbolji mogući način počeo je treći set. U prvom gemu Nole pravi brejk a potom prednost povećava na 2:0. Uspeo je Ferer da iskoristi blagi pad u igri Srbina, vrati brejk i povede sa 2:3. U sedmom gemu Novak je ponovo bio superioran, načinio novi brejk i obezbedio osvajanje seta rezultatom 6:4.

Na isti način kao u trećem nezaustavljivi Novak je startovao četvrti set. Brejk u prvom gemu bio je početak kraja za Španca. Sjajno raspoloženi Novak je nizao gem za gemom za konačnih 6:2.

„Osećam veliko olakšanje posle današnjeg meča. Svi smo se molili da bude manje vetra. Moj protivnik je pod tim uslovima igrao bolje. On je sjajan takmičar, jedan od najspremnijih na ATP turu i bilo mi je zadovoljstvo igrati protiv njega. Obožavam da igram ovde, volim energiju, volim publiku koja sjajno reaguje na poene i igrače, posebno uveče“, rekao je Novak po završetku meča.

Statistika: as poeni (7-1), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (34-24), neiznuđene greške (31-39).

Veliko finale US Opena na programu je u ponedeljak od 22 časa po našem vremenu a akteri su Nole, branilac titule i Britanac Endi Marej, treći nosilac.

Marej je u polufinalu u subotu savladao Tomaša Berdiha rezultatom 3:1.

Okršaj dvojice prijatelja biće njihov 15. po redu, uz trenutnu prednost od 8-6 za Novaka.

Poslednji put sastali su se u polufinalu Olimpijskog turnira u Londonu, kada je trijumfovao Marej rezultatom 7:5, 7:5.

„On pokušava da osvoji svoju prvu Gren Slem titulu i izuzetno je motivisan. Biće to sjajan meč koji očekujem sa nestrpljenjem“, završio je drugi teniser sveta.

Photo: Getty Images

Podeli post