Novak je potvrdio ulogu glavnog favorita i podigao trofej na svom debitantskom nastupu u Japanu.

Prvoplasirani teniser sveta je u finalu Tokija rutinski savladao 80. igrača ATP liste Džona Milmana rezultatom 6:3, 6:2 i tako okončao turnir bez izgubljenog seta.

Trijumfom u svom 110. finalu Novak je došao do 76. titule u karijeri, četvrte u 2019. godini (posle Australijen Opena, Madrida i Vimbldona).

Novak je nastavio put koji ga je odlikovao u prethodnim mečevima u Tokiju. Na samom startu oba seta je oduzeo servis Milmanu i tu prednost čuvao ili uvećavao. Početni udarac ga je služio fenomenalno, pa je čak 87% poena osvajao kada je ubacio prvi servis. Milmanu nije dozvolio nijednu brejk šansu.

„Džone, čestitam ti na odličnoj nedelji u Tokiju, na sjajnom duhu na terenu i van njega. Hvala mom timu što su uvek tu uz mene dok živim san. Bila je ovo neverovatna nedelja za mene, prvi put sam u Japanu. Hvala organizatorima i sponzorima koji su omogućili ovaj turnir i što su činili sve da se osećam kao kod kuće. Jedva čekam da se vratim sledeće godine na Olimpijske igre“, rekao je Novak na ceremoniji.

Statistika: as poeni (6-1), dvostruke servis greške (0-0), direktni poeni (23-11), neiznuđene greške (19-16), broj osvojenih poena (56-40).

Finalni duel trajao je jedan čas i devet minuta.

Osvajanjem titule u Tokiju Novak je uzeo maksimalnih 500 ATP poena, tako da će na novoj rang listi raspolagati sa ukupno 10.365, što je 1.140 više od drugoplasiranog Rafaela Nadala.

Nole će iz Tokija direktno otputovati za Šangaj gde ga će sledeće nedelje braniti titulu na pretposlednjem Mastersu u 2019. godini.

Fotografija: Hiroshi Sato

Podeli post