Sjajni Novak u finalu Londona protiv Federera!

Zahvaljujući fantastičnom preokretu u polufinalu ATP World Tour finala u O2 areni, Novak će se po drugi put u karijeri boriti za trofej na turniru koji zvanično zatvara tenisku sezonu.

Pobedom nad Argentincem Huanom Martinom del Potrom rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:2 Nole je zabeležio i četvrti trijumf na ovogodišnjem završnom turniru u Londonu, koji mu je doneo finale i ukupno 1000 ATP poena.

Novak je odlično otvorio meč i poveo sa 40:0. Prvi servis je u tom trenutku zakazao, Del Potro je stigao do izjednačenja, da bi nakon dva predstojeća poena Novak poveo sa 1:0. Nastavio je srpski teniser u istom ritmu i imao 40:15 na servis rivala, ali je Argentinac anulirao obe brejk lopte i došao do 1:1. Prvi teniser sveta je bez problema nizao poene i gemove na svoj servis, a ništa lošiji nije bio ni Del Potro. Jako važan bio je sedmi gem jer je Novak morao da spašava brejk loptu. Iako se činilo da meč ide ka taj-brejku, Argentinac je naterao Novaka na greške u devetom gemu i počeo da pogađa iz forhenda, što mu je donelo brejk za 5:4, vredan osvajanja prvog seta, koje je i usledilo nakon narednog gema.

Nevolje su se nastavile na početku drugog seta kada je Novak najpre spasio dve brejk lopte u prvom gemu, a potom pretrpeo brejk u trećem. A, onda na scenu stupaju veliki Novak i veliki preokret. Srbin smanjuje broj grešaka, stavlja pod pritisak Del Potrov bekhend i rezultat stiže vrlo brzo. Brejkom u četvrtom gemu Novak vraća rezultatsku ravnotežu, a u osmom gemu novim oduzimanjem servisa dokazuje da je kontrolu nad susretom preuzeo u svoje ruke. U devetom gemu srpski igrač potvrđuje brejk i sa 6:3 odvodi duel u set odluke.

Novak kakvog smo želeli da vidimo od samog početka „eksplodirao“ je kada je najvažnije – u odlučujućem setu! Nakon brejka bez izgubljenog poena u trećem gemu prvi nosilac se približio pobedi koju je zvanično obezbedio četvrtim brejkom u sedmom gemu.

„Verovao sam u preokret i on se desio upravo u trenutku kada sam imao set i brejk zaostatka. Odigrao sam agresivnije i mnogo bolje od sredine drugog seta, do tada je on bio bolji igrač. Znao sam da ću pronaći snage da uradim ono što sam već uspevao ove nedelje. Del Potro je izuzetan igrač, napravio je veliki podvig u subotu pobedivši Federera i to dovoljno govori o njegovom kvalitetu i o izvrsnoj formi u kojoj se nalazi. Ovo su završni dani jako važnog turnira, možda i najjačeg na svetu, zbog činjenice da su osmorica najboljih ovde“, rekao je Novak.

„Prezadovoljan sam, ali ne želim ovde da stanem, imam još jedan meč. Daću sve od sebe, svestan sam da je u pitanju poslednji meč u godini i siguran sam da ću izaći na teren u ponedeljak sa mnogo optimizma. Imam dovoljno vremena, ovo je bio dnevni meč, a finale je sutra u 21h. Imaću više vremena od sledećeg rivala i uradiću sve da maksimalno spreman dočekam meč.“

Statistika dva časa i 11 minuta dugog meča: as poeni (9-5), dvostruke servis greške (1-2), direktni poeni (34-26), neiznuđene greške (30-31).

Prvi teniser sveta će se u ponedeljak od 21 čas po našem vremenu boriti za titulu protiv drugog nosioca Rodžera Federera, koji je bio uspešniji od favorita domaće publike Endija Mareja 7:6, 6:2.

Biće to njihov 29. po redu međusobni duel. Trenutno vodi Federer 16-12. Ove godine sastajali su se četiri puta uz nerešen score 2-2.

Pobeda u finalu donosi dodatnih 500 poena.

Fotografija: Getty Images

Podeli post